Trump: Palestijnse leiders omzeilen met vredesvoorstel

zondag 24 juni 2018 |  Redactie Israel Today
De gezanten van de Amerikaanse president Donald Trump probeerden dit weekeinde de Palestijnse Autoriteit te omzeilen door rechtstreeks een beroep te doen op de Palestijnse Arabische straat om een vredesvoorstel, dat hun leiders nog niet eens hadden onderzocht, niet te verwerpen.

Trump's schoonzoon en senior adviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, en de Amerikaanse vredesgezant Jason Greenblatt zijn in Israël als onderdeel van een regionale impuls voor het nieuwe vredesplan van de Amerikaanse leider. Maar ze hebben de ontmoeting met de Palestijnse Autoriteit heel opvallend vermeden en er de voorkeur aan gegeven om Israël en de naburige Arabische landen erbij te betrekken.

Kushner richtte zich tot het Palestijnse volk aan via een lokale krant, Al Quds, en drong er bij hen op aan zich niet verder te laten leiden op een pad van geweld en conflicten door hun 'bange' leiders.

De transcriptie van Kushners interview werd openbaar gemaakt door het Witte Huis. Daarin zei Kusher:
'Er zijn in de loop der jaren talloze fouten gemaakt en kansen gemist, en jullie, het Palestijnse volk, hebben daarvoor de prijs betaald. Laat uw leiders niet een plan verwerpen dat ze niet eens hebben gezien. Sinds het begin van dit conflict, tientallen jaren geleden, is er veel gebeurd in de wereld. De wereld is verder gegaan terwijl u achtergelaten bent. Laat het conflict van uw grootvader de toekomst van uw kinderen niet bepalen.'

Velen in Israël vrezen dat het vredesplan van Trump zware concessies van de Joodse Staat kan bevatten, in ruil voor het ferme standpunt van de president over het nucleaire programma van Iran en de overdracht van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.
Maar zolang het Palestijnse leiderschap de regering-Trump feitelijk boycot, is er weinig hoop dat het vredesproces zal voortgaan, ten goede of ten kwade.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.