Groeten uit Israël: Liever voetbal kijken dan raketten

Sunday, June 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Vanochtend ben ik de nieuwe week begonnen met in de file staan. Omdat ik ook vanmorgen een 'omweg' naar Tel Aviv moest maken (papa's taxidiensten zijn de beste), kon ik zelf eens ervaren wat duizenden forenzen, die in Tel Aviv werken, dagelijks moeten doorstaan. Maar die lange tijd in de auto heeft ook iets goeds, je kunt het uitgebreide ochtendnieuws op de radio van begin tot eind horen.
Bovendien is de airconditioning in de auto bijzonder aangenaam, plus een broodje, een thermosfles met koffie en een fles water, wat heb je nog meer nodig. Mijn zoon was blij op tijd bij zijn vakantiebaan aan te komen en ik kwam verzadigd en via de radio goed geïnformeerd aan in Jeruzalem, waar het veel koeler was dan bij ons in Modiin.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Meestal helder met een verdere lichte daling van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, bij de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aav de Rode Zee 39 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,59 m onder de zeespiegel.

Nog een week moet men het bij ons in Modiin en ook op de luchthaven Ben Goerion zonder de trein doen. Het baanvak is vanwege werkzaamheden tot het einde van de week gesloten. We zullen het wel overleven en ook de volgende dagen wat meer tijd door in de file doorbrengen.

Het dagelijks leven: file in Tel Aviv (foto: Serge Attal/Flash90)

Het weekeinde was relatief rustig. Bij het nieuws waren relatief weinig berichten uit het Zuiden. Vrijdag waren er geen rellen aan de grens van de Gazastrook, zoals in de afgelopen weken, naar verluidt waren slechts een paar honderd 'demonstranten' naar het grenshek gekomen. En kijk eens, wat een wonder: dit weekeinde is er geen enkele inwoner van de Gazastrook om het leven gekomen! Hebben we nog meer uitleg nodig? Helaas waren er echter ongeveer vijftien branden veroorzaakt door de vliegers en ballonnen uit Gaza. Ik hoop dat we ook dat probleem snel onder controle krijgen.

Is het wereldkampioenschap voetbal in Rusland echt verantwoordelijk is voor de relatieve rust? Vrijdag werd op de televisie een bericht uitgezonden over Arabische voetbalfans in Ramallah die in de cafés zaten te kijken naar de wedstrijden. De Israëlische verslaggever sprak met een aantal fans die in het café zaten. Zij steunen in de eerste plaats het Egyptische team, dat zich niet voor de volgende ronde wist te kwalificeren, net als alle andere Arabische teams in het toernooi. De fans in Ramallah waren minder verdrietig over het feit dat de nationale ploeg van Saoedi-Arabië na de volgende wedstrijd ook naar huis zal vliegen. De Saoedi's zijn niet bijzonder populair in de Palestijnse Autoriteit.

Het was gisteravond bij ons thuis minder rustig. Bij wedstrijden van het Duitse team komen de vrienden van mijn jongste zoon ons natuurlijk bij ons. Toen Toni Kroos in de wedstrijd tegen Zweden het beslissende doelpunt voor Duitsland scoorde in blessuretijd, was er geen houden meer aan. Ik geloof dat zelfs onze minister van Toerisme, die slechts een paar huizen verder woont, geschrokken zou zijn van ons gejuich als hij thuis was.

Het zou mooi zijn als deze zomer tenslotte toch een rustige zomer kan worden. Het is veel plezieriger om de nieuwe dag te beginnen met mooie verhalen. Ik wens u dus een prettige en vredige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.