Sara Netanyahu aangeklaagd voor fraude

Friday, June 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Na talrijke verhoren over diverse corruptieschandalen waarbij premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara betrokken zouden zijn, is nu een eerste aanklacht ingediend, niet tegen Benjamin Netanyahu, maar tegen zijn vrouw Sara, die zich nu voor de rechter moet verantwoorden.

Openbaar aanklager Avichai Mandelblit, die van 2013 tot 2016 regeringssecretaris was en daarom zeer dicht bij Benjamin Netanyahu stond, heeft nu besloten tot vervolging .Sara Netanyahu wordt beschuldigd van mogelijke fraude en schending van vertrouwen.

Naar verluidt bestelde ze in de periode 2010-2013 maaltijden bij een cateringbedrijf voor een bedrag van meer dan 350.000 shekel (ongeveer 83.500 euro) en declareerde ze dit vervolgens als overheidskosten. Er zijn echter chef-koks in het kabinet van de premier die het eten hadden kunnen bereiden. Sara Netanyahu en een personeelslid van de ambtswoning zouden hebben verklaard dat er geen koks beschikbaar waren. Sara Netanyahu wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van haar positie als echtgenote van de premier.

De werknemer, die samen met Sara Netanyahu wordt beschuldigd, zou hebben toegegeven door haar voortdurende druk. Zo zouden op frauduleuze wijze uitgaven van de verdachte en van haar familie ten laste van de staat zijn gebracht.

Verscheidene medewerkers van de ambtswoning hebben bij verschillende gelegenheden geklaagd over een sfeer van angst in het huis van de familie Netanyahu. Twee voormalige huishoudelijke hulpen zijn in het gelijk gesteld bij hun aanklachten tegen Sara Netanyahu.

Onderhandelingen tussen de twee partijen over terugbetaling door Sara Netanyahu van een deel van het geld en openlijk aanbieden van verontschuldigingen zijn naar verluidt onlangs afgebroken, nadat zij zou hebben geweigerd om het door de aanklagers gevraagde bedrag aan de Staat terug te betalen.

Maar de advocaten van Netanyahu betwisten deze berichten en benadrukken aan dat zij niets verkeerds heeft gedaan, omdat de betreffende voorschriften zelf onwettig zijn, aangezien ze nooit zijn goedgekeurd door de Knessetcommissie voor Financiën, de enige instantie die wettelijk kan bepalen welke uitgaven van de familie van de premier worden gedekt door overheidsfinanciën.

'Het meest absurde in de aanklacht komt voort uit het feit dat het is gebaseerd op illegale regelingen, en zelfs degene die de regelingen heeft geschreven erkent dat ze illegaal zijn. De voorschriften met betrekking tot voedsel werden op het moment zelf geschreven door drie ambtenaren die hiervoor niet gemachtigd waren,' aldus een verklaring van de advocaten van Sara Netanyahu.

Tijdens politieverhoren werd Sara Netanyahu ook ondervraagd over verdere verdenkingen van fraude. Ze zou onder andere met overheidsgeld een verzorgster voor haar vader hebben betaald. Ook zou ze uitgaven voor de privéwoning van de familie in Caesarea uit de staatskas hebben betaald. Deze beschuldigingen zijn echter niet meer te vinden in de tenlastelegging.

De aanklacht tegen Sara Netanyahu lijkt het begin te zijn van een moeilijke tijd voor Benjamin en Sara Netanyahu. De Israëlische politie heeft al in februari aanbevolen de premier te beschuldigen van omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. En er zijn andere dossiers' tegen hem. Netanyahu zelf is tot nu toe altijd kalm geweest. 'Het was niets, het is niets en het zal ook niets zijn', zei hij.

Overigens zat de vroegere premier Ehud Olmer acht maanden in de gevangenis wegens dezelfde aanklacht, waarbij het om een vergelijkbaar bedrag ging, $100.000 impliceerde.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.