Groeten uit Israël – Weekeinde

Friday, June 22, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nu is hij er officieel, de zomer. Alleen jammer dat vanaf nu de dagen elke dag weer wat korter worden. Vandaag is ook de eerste vrijdag dat ik onze jongste zoon niet naar school hoef te rijden. Gisteren heeft hij weer een eindexamenvak gedaan. Hij moet er nu nog twee doen, beide in wiskunde.

De eindexamens vallen gedeeltelijk ook na het begin van de zomervakantie. Dat zal wel met planning te maken hebben, want eindexamens worden op alle scholen in heel het land precies tegelijk gedaan. Ook de inhoud van de vragen worden door het Ministerie van Onderwijs voorbereid. Alle scholieren in Israël hebben dus precies dezelfde vragen voor zich. Voor deze examens worden dan extra surveillanten aangewezen, die erop moeten letten dat niemand sjoemelt of van anderen afkijkt. Ja, zo’n eindexamen is een serieuze zaak.

Gisteren werd er een klein 'schandaal' bekend. Enkele scholen hadden bij wiskunde eigenmachtig besloten de kandidaten een half uur meer tijd te geven om de vragen te beantwoorden. Zoiets mag natuurlijk helemaal niet, want dat tast de gelijke kansen aan. Nu breekt men zich in het Ministerie van Onderwijs het hoofd, hoe men dit probleem nu moet behandelen. Men wil niet de leerlingen straffen en het examen in het hele land opnieuw laten doen. De scholen die tegen de regels in hebben gehandeld, zullen zich wel moeten verantwoorden. Men overweegt om leerlingen die het examen in de normale tijd hebben gedaan, de mogelijkheid te bieden om nog een examen te doen, om een beter cijfer te kunnen halen. Toch denk ik niet dat het een groot probleem is. In Algerije wordt bijvoorbeeld in het hele land het internet voor een uur uitgeschakeld, zodat niemand kan spieken. Terug naar onszelf. Nog twee examens en onze zoon kan aan zijn vakantie beginnen. Gisteren kreeg hij zijn rapport. Nog één dag naar school en dan is het gebeurd; dan hebben we geen schoolgaande kinderen meer en zijn ze allemaal volwassen. De tijd gaat snel.

En hier is het niet bepaald interessante weer voor vandaag in Israël: Helder met een stijgende temperatuur, vooral in het binnenland en het zuiden. Tegen de middag steviger wind in het zuiden. De volgende maximum­temperaturen worden verwachte: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,59 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was de internationale yogadag. Hij werd natuurlijk ook bij ons gevierd, zoals u op de titelfoto van vandaag kunt zien, die uit Jeruzalem komt. Israëliërs houden van sport. Ze joggen, fietsen en gaan naar fitnesscentra, waar ook yogacursussen worden aangeboden. De yogadag van gisteren werd dan ook enthousiast aangenomen, ook in de haven van Tel Aviv:

Ik vraag me alleen af, als we hier allemaal zo enthousiast zijn voor sport, waarom lukt het ons dan nooit om betrokken te zijn bij de echt grote sportmanifestaties? OK, in judo zijn we relatief succesvol, en bij de Olympiade zijn we altijd goed voor een medaille, maar verder? Waarom is Egypte erin geslaagd mee te doen aan het wereldkampioen voetbal en wij niet?

Gisteren speelde Argentinië zijn tweede wedstrijd en verloor stilletjes met 0-3 van Kroatië. Hier in Israël gnuifden we een beetje, en op de sociale netwerken stonden amusante reacties. U herinnert zich de afzegging van het nationale elftal van Argentinië enkele dagen voor de geplande vriendschappelijke wedstrijd in Jeruzalem tegen Argentinië? Sommigen zien het 'falen van Messi en zijn vrienden' bij het wereldkampioenschap als straf voor het feit dat ze niet naar Jeruzalem zijn gekomen. Jeruzalem-Argentinië 3-0. Maar dat is natuurlijk een grapje, maar niettemin moest ik erom lachen.

En nu wens ik u een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het doet je goed om de dag ook eens zonder politiek en problemen te beginnen. We willen gewoon een rustige en vredige zomer, meer niet. Nou, het ga u goed.

Ik geniet nu eerst maar eens van het mooie uitzicht vanuit mijn tuin. Wat heb je nog meer nodig?

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.