Joodse Staat streeft naar grotere pluriformiteit

Thursday, June 21, 2018 |  Yossi Aloni
Pluriformiteit is voor Israël een deel van zijn identiteit. Maar dan wel in een goede balans tussen de Joodse identiteit, de integratie van minderheden en pluriformiteit. Het Masa Tikva Israel-project is een goed voorbeeld van hoe dit doel bereikt kan worden.

President Rivlin met deelnemers van het Masa Tikva Israel-project.

Dit project, dat kortgeleden werd gelanceerd door president Rivlin en onderwijsminister Naftali Bennett, is bedoeld om de samenwerking te bevorderen tussen de verschillende groepen binnen de Israëlische samenleving.

Masa Tikva Israel werd in het leven geroepen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de staat. In de experimentele fase, die loopt van april tot december 2018, doen twintig groepen mee, die begeleid zullen worden door seculiere, religieuze, orthodoxe en Arabische pedagogen. In iedere groep zitten leraren, schooldirecteuren en toezichthouders. Tijdens de ontmoetingen met mensen uit alle etnische groepen in het land, zullen zij inventariseren wat nodig is om het wederzijds begrip en de samenwerking te verbeteren.

Volgens de president zal het project het aanwezige potentieel binnen de Israëlische samenleving veel meer zichtbaar maken. Rivlin: ‘Mag ons 71e jaar een jaar zijn waarin barrières worden afgebroken.’ Bennett voegde eraan toe: ‘Wij zijn één familie. Als wij niet samenwerken, zullen wij als startup-natie falen.’ Volgens Rivlin en Bennett is het nodig dat het onderlinge gesprek moet worden aangemoedigd, waardoor alle burgers zich aangesproken voelen.’

Dit artikel verscheen in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.