Geld voor valse verklaring over doodsoorzaak van baby

donderdag 21 juni 2018 |  Ryan Jones
Herinnert u zich nog die negen maanden oude baby, Layla Ghandour, die vorige maand in Gaza is omgekomen, naar verluidt na het inademen van traangas dat door Israëlische soldaten was afgevuurd op Palestijnse demonstranten?

De neef van het meisje zorgde eind vorige maand voor een verrassing: ze was toch niet het slachtoffer van het harteloze Israëlische geweld, en haar ouders hadden geld ontvangen om rond te bazuinen dat traangas de doodsoorzaak was.

De twintigjarige Mohammed Omar werd eind vorige maand door Israëlische troepen gevangen genomen toen hij met twee anderen zuidelijk Israël binnendrong. De bij de Al Aqsa-brigade van Fatach aangesloten activisten slaagden erin het veiligheidshek van Gaza door te knippen en probeerden een onbemande IDF-post in brand te steken. Omar en een ander lid van de cel werden opgepakt, terwijl de derde erin slaagde om te ontkomen naar Gaza.

Tijdens zijn verhoor vertelde Omar details van de geplande aanval en meldde hij vrijwillig dat hij familie is van Layla Ghandour. Volgens de aanklacht die de Procureur van het zuidelijke District donderdag indiende, vertelde Omar de onderzoekers dat hij aanwezig was bij de massale demonstratie bij de grens van Gaza op 14 mei, de dag waarop Layla stierf.

Omar meldde een telefoontje dat zijn moeder hem telefonisch meedeelde dat zijn nichtje was overleden. Toen hij thuiskwam, werd Omar verteld dat Layla aan de zelfde bloedziekte was bezweken waaraan haar broertje een jaar eerder was overleden.

Het was op dat punt, vertelde Omar, dat Hamasleider Yahya Sinwar contact opnam met de familie en hen 8.000 shekel (€ 2.000) had betaald om verslaggevers te vertellen dat Layla aan het inademen van Israëlisch traangas was gestorven.

Dit soort misleiding is niet ongebruikelijk in het beeld dat de Palestijnen schetsen van Israëlische maatregelen voor verdediging en terreurbestrijding. Ook de heid van Ook zijn de internationale media bereid om elke ongefundeerde Palestijnse claim tegen Israël te publiceren, zonder zelfs de meest elementaire controle van de feiten.

Zoals uit de bovenstaande video blijkt, heeft Hamas Layla eind vorige maand al verwijderd van het officiële dodental aan de grens van Gaza, maar pas nadat de schade aan de reputatie van Israël was aangericht,.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.