74 nieuwe Arabische politie­agentes binnen 2 jaar

Thursday, June 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Israël wordt door zijn tegenstanders vaak omschreven als een apartheidsstaat die zijn Arabische medeburgers discrimineert en hen niet dezelfde kansen op werk biedt als de Joodse burgers van het land. Maar de werkelijkheid is heel anders.

Afbeelding: De Israëlische president Re'oeven Rivlin samen met politiechef Roni Alsheikh, adjunct-commissaris Jamal Hakroush en de Arabische politie­agentes (foto: Hadas Parush/Flash90)

Dat was ook gisteren te zien toen de Israëlische president Re'oeven Rivlin samen met politiechef Roni Alsheikh in zijn ambtswoning een groep Arabische politie­agentes verwelkomde die de afgelopen twee jaar hun dienst bij de Israëlische politie waren begonnen.

Het doel van de bijeenkomst was om de rekrutering van Arabische vrouwen bij de Israëlische politie meer te stimuleren. 'Uw dienst is een bewijs, dat Arabische vrouwen in de openbare sector kunnen worden geïntegreerd, de muren kunnen laten vallen en de harten dichterbij kunnen brengen,' zei de president.

Voor de succesvolle integratie van Arabische vrouwen in de politiedienst is adjunct-commissaris Jamal Hakroush aangesteld, die in april 2016 als eerste Arabische politieagent de op één na hoogste politierang kreeg (zie artikel). Na zijn benoeming richtte hij een afdeling op voor de promotie van politiediensten in de Arabische sector om Arabische burgers te interesseren voor het dienst bij de Israëlische politie.
Het was een programma dat zijn vruchten afwierp. Steeds meer Israëlische Arabieren waren geïnteresseerd om politieagent te worden (artikel). De afgelopen twee jaar zijn maar liefst 728 Arabieren, waaronder 74 Arabische vrouwen, in dienst getreden bij de politie.

Aan de ontvangst bij de Israëlische president namen 29 Arabische politie­agentes deel. Ze vertelden de president over de uitdagingen waar ze voor staan en hoe belangrijk ze hun dienst bij de politie vinden. Het was niet altijd gemakkelijk voor Arabische vrouwen om deze stap te zetten. Een politie­agente vertelde dat haar werd gezegd dat het voor een Arabische vrouw niet eervol is om bij de politie te dienen. 'Mij werd ook gezegd dat dit niet mijn land is, een Arabier kant toch niet een andere Arabier ondervragen,' zei een politie­agente die als onderzoekster in het zuidelijke district werkt. De gedacht bestaat nog steeds dat een vrouw thuis bij de kinderen moet blijven, terwijl de man elk soort werk kan doen, zei ze verder. 'Maar ondanks alles is er een omslag in het denken te bemerken,' zei ze optimistisch.

President Rivlin zei: 'Het land is er voor ons beiden als we samenwerken en de speciale behoeften van de Arabische samenleving erkennen en begrijpen dat de veiligheidsinstanties voor ons allemaal werken, voor alle burgers van Israël, dan kunnen we hier in welvaart, veiligheid en vrede leven. Jullie, politie­agentes, hebben besloten verantwoordelijkheid voor onze samenleving op je te nemen en te handelen. Ondanks de vooroordelen hebben jullie niet alleen bewezen dat jullie het kunnen, maar ook dat jullie uitstekend zijn.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.