Groeten uit Israël - Het Zwarte Zuiden

Thursday, June 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Het is momenteel niet zinvol om te veel over het weer te praten. Vandaag begint de zomer en in de zomer zijn er meestal geen dramatische weersvooruitzichten, soms is het warmer, soms zelfs erg heet en dan weer een beetje 'minder warm'. Verder niets. Het is warm, net zoals het in de zomer moet zijn. Hier op kantoor draait standaard de airconditioning, anders kon ik hier niet zitten om u deze regels te schrijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël, kort en bondig: Helder met voor het seizoen normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en ligt nu 213,58 meter onder de zeespiegel.

In het zuiden is het niet zo geweldig. Hoe dichter je bij de plaatsen aan de grens met de Gazastrook komt, des te scherper ruik je de brandlucht, die penetrante geur, alsof er iets gerookt wordt. En dan is de bodem zwart, waar we in het voorjaar het zogenaamde 'Rode Zuiden' vierden met de prachtige bloei van de 'Kalaniot', de anemoon. Het is de populairste bloem van Israël, hij is beschermd en mag daarom niet worden geplukt. In het voorjaar werden de toen groene velden versierd met deze prachtige rode bloemen. Ook hier in Modiin bloeit deze bloem tegenover ons huis.

Er is een zeer beroemd Hebreeuws lied met de naam van deze bloem: 'Kalaniot', de woorden komen van de dichter Nathan Alterman, de muziek van Moshe Vilensky. Het is geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het lied gaat over deze bloem, hoe hij altijd terugkomt en bloeit, elk jaar.
Ten tijde van het Britse mandaat heetten Britse soldaten van een in september 1945 in Israël gestationeerde divisie echter ook Kalaniot, omdat ze een rode baret droegen. De soldaten voelden zich beledigd, zodat het lied zelfs voor een bepaalde tijd verboden was.
Maar vandaag horen en zingen we dit lied alleen vanwege de prachtige bloei van deze bloem. Het lied werd beroemd door de uit Jemen afkomstige zangeres Shoshana Damari. Ze kwam in 1925 op vijfjarige leeftijd naar Israël en is in 2006 overleden. Ze was een van Israëls beroemdste en populairste zangeressen el later zong zij dit lied bij elk publiek optreden. En nu wilt u zeker dit prachtige lied horen:

En nu terug naar de trieste realiteit in het Zuiden. In plaats van rood en groen heeft de zwarte kleur nu de overhand gekregen. Elke dag moet men daar vechten tegen de omstreeks 20 branden die door de vliegers en ballonnen werden veroorzaakt. Tarwevelden en bossen zijn het slachtoffer geworden van de vlammen. Hier in ons land worden deze aanvallen met brandende vliegers en ballon, die het bestaan van boeren in de regio in gevaar brengen, als terreur bestempeld. De wereld lijkt de dingen anders te zien. Wat zijn een paar branden, denken ze daar, daarom mag je niet schieten op de mensen die deze vliegers en ballonnen laten vliegen. Hamas heeft echt een creatieve manier gevonden om Israël nog meer schade te berokkenen. De vraag is of we dit moeten accepteren.

De krant 'Yediot Achronot' publiceerde vandaag op een van zijn pagina's foto's van het zuiden, voor en na de aanvallen met de brandende vliegers.

'Het Zwarte Woud' noemt de krant deze pagina, die het 'heimwee naar groen in de verbrande regio' beschrijft. Een klik op de foto brengt u naar de individuele foto's op de website van de krant Ja, het is erg verdrietig, maar ze krijgen ons er niet onder.. Ik vraag me alleen af waarom Hamas altijd moet wachten tot het wereldkampioenschap voetbal om ons uit te dagen met zijn raketten, mortierraketten, enzovoorts.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag, morgen begint weer het weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.