Groeten uit Israël: Morgen begint de zomervakantie

woensdag 20 juni 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Gisteravond vergat ik het geluid van de 'Code Rood' app op mijn mobiele telefoon uit te schakelen toen ik ging slapen. Om kwart over één in de nacht werd ik voor het eerst wakker. Maar ik moet meteen weer in slaap zijn gevallen, want de volgende keer dat ik uit mijn slaap werd gehaald, was het kort na half drie. Pas daarna heb ik de app uitgeschakeld om tenminste de resterende drieënhalf uur rustig te kunnen slapen. Helaas hebben de bewoners rond de Gazastrook dit voorrecht niet. Ze hebben een zogenaamde 'witte nacht' achter de rug, want tot kort voor zes uur klonken steeds raketalarmen. Meer over die 45 raketten en mortiergranaten in een nieuwsartikel..

Daarna was het rustig en konden de leerlingen van de bovenbouw voor de laatste keer in dit schooljaar naar school om hun diploma's te halen, want vanaf morgen is het zomervakantie. Net op tijd voor het begin van de zomervakantie lijkt de zomer, die morgen officieel begint, nu definitief te zijn begonnen. Daarom is de weersverwachting vandaag bijzonder kort, korter kan eigenlijk niet..

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder zonder noemenswaardige veranderingen van temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias op het Meer van Galilea 37 graden, bij de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu 213,57.5 meter onder de zeespiegel.

Onze airconditioning op de eerste verdieping is nog steeds kapot. Maar er zit ook een positieve kant aan, we besparen elektriciteit. Als de elektriciteit maar een beetje goedkoper was, denk ik wel eens. Een heet land als Israël zou de felle zon veel beter kunnen benutten. En dat brengt ons bij de titelfoto van vandaag. Als je door de Negev naar het zuiden rijdt, ziet u enkele kilometers ten zuiden van Tel Aviv een zeer futuristisch uitziende hoge toren. Rondom deze toren staan lange rijen spiegels die het zonlicht naar de top van de toren weerkaatsen. Het is de Ashelim thermo-zonne-energiecentrale, die binnenkort op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Een indrukwekkend gezicht. Het is de vijfde grootste installatie van dit soort ter wereld. Hij moet 121 megawatt elektriciteit opwekken, dat is toch 2 procent van het dagelijkse elektriciteitsverbruik van Israël.

Er bestaat ook de mogelijkheid om zonnecollectoren op de daken van huizen te gebruiken voor de productie van elektriciteit voor persoonlijk gebruik, maar helaas brengt dit nog steeds veel bureaucratie met zich mee. Op de daken van bijna alle scholen bestaat dit echter al. Zoals u ziet, is Israël op de goede weg, maar helaas worden zaken als de uitbreiding van het spoorwegnet of de tram in Tel Aviv altijd iets te laat gestart.

Indrukwekkend: de Ashelimcentrale in de Negev

De spoorlijn naar Modi'in wordt sinds maandag voorzien van bovenleidingen ter voorbereiding op de elektrische trein, die hopelijk binnenkort van Tel Aviv naar Jeruzalem zal rijden. Vanwege de werkzaamheden is ons station tot het einde van de maand gesloten, wat een aantal problemen veroorzaakt, vooral voor onze dochter en alle andere jonge soldaten die dagelijks met de trein van Modiïn naar hun legerbases reizen. Ik was vanochtend aardig en ben met mijn dochter en mijn vrouw, die ook iets te doen heeft in Tel Aviv, naar Tel Aviv gereden. Te oordelen naar het verkeer was ik niet de enige die naar Tel Aviv reed vanwege het uitvallen van de treinen. Vroeg in de ochtend was er zo veel verkeer dat het gebruik van de 'snelle rijstrook' al 39 shekel kostte. Toen ik later van Tel Aviv naar Jeruzalem reed, was de prijs al opgelopen tot 83 shekel. Hoe groter de file, hoe duurder de rit op de 'snelle rijstrook'. Tijd is hier geld.

Morgen begint de zomervakantie, maar de enige die het verschil zal merken is onze jongste zoon. Maar ondanks zijn vakantie moet hij zich tot medio juli nog door twee examens 'worstelen'. Een daarvan is wiskunde, het 'favoriete vak' van alle studenten (niet echt). En toen besloot onze zoon tijdens de vakantie te werken om wat geld te verdienen. Veel studenten doen dat tijdens de zomervakantie. Daarom werd enige tijd geleden in de media over de rechten van jonge en minderjarige werknemers gesproken. Want helaas worden velen van hen van door hun werkgevers een beetje uitgebuit. Daarom moeten ze zich bewust zijn van hun rechten, zoals een voldoende lange pauze, de correcte betaling van het minimumloon, dat al onder het minimumloon van volwassenen ligt, verzekeringen en sociale premies.

Onze zoon zal samen twee vrienden helpen tijdens een zomerkamp dat in Tel Aviv zal plaatsvinden. Dat is veel beter dan ergens bij McDonald's werken of zoiets, denk ik. Ik ben blij dat vanaf juli de treinen weer zullen rijden.

Nu wens ik u een plezierige woensdag en de leerlingen van de hogere klassen fijne en opwindende zomervakanties, een vredige tijd, zonder raketalarmen. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.