Oud-minister gearresteerd wegens spionage voor Iran

Tuesday, June 19, 2018 |  Redactie Israel Today
Een voormalige Israëlische regeringsfunctionaris, Gonen Segev, is gearresteerd op beschuldiging van spionage voor Iran, en sommigen zeggen dat zijn straf ongekend hard kan zijn. Hij zou informatie over energie, veiligheid en Israëlische persoonlijkheden hebben doorgegeven.

Afbeelding: Voormalig minister van Energie Gonen Segev verscheen in 2006 voor het Hooggerechtshof voor drugssmokkel. (Foto: Flash90)

Gonen Segev (62) was als Knessetlid een rijzende ster in de politiek, van 1995-1996 minister van Infrastructuur en Energie, tijdens de regeringen van Yitzhak Rabin en Shimon Peres (nadat Rabin was vermoord). Er is op gewezen, dat zijn stem van cruciaal belang was voor de ratificatie van de Oslo-B-akkoorden in de Knesset.

Na zijn politieke carrière ging Segev in het zakenleven, maar hij werd in 2004 gearresteerd nadat hij was betrapt op het smokkelen van duizenden ecstasypillen naar Israël. Segev beweerde dat hij dacht dat de pillen M&M snoepjes waren, maar de rechtbank geloofde het niet en veroordeelde de voormalige minister tot drie jaar gevangenis. Ook zijn licentie als kinderarts werd ingetrokken.

Na zijn vrijlating verhuisde Segev naar Nigeria, waar hij werkte als arts voor Israëlische diplomaten en leden van de plaatselijke Joodse gemeente. Het is nu bekend gemaakt dat hij daar in 2012 door agenten in de Iraanse ambassade werd gerekruteerd. Later zou hij tweemaal in Teheran met zijn contactpersonen hebben gesproken. Segev zou ook een geheim communicatiesysteem hebben gekregen om versleutelde berichten naar zijn Iraanse contactpersonen te kunnen sturen.

Een maand geleden probeerde Segev Equatoriaal-Guinea binnen te komen, maar in plaats daarvan werd hij vanwege zijn strafblad op verzoek van de Israëlishce politie uitgeleverd aan Israël. Bij aankomst werd hij in hechtenis genomen op beschuldiging van spionage, hulp aan de vijand in oorlogstijd en het verstrekken van informatie aan de vijand. Zijn arrestatie werd tot maandag geheim gehouden.

De Israëlische autoriteiten stellen dat Segev gevoelige informatie over beveiligingsinstallaties, de Israëlische energie-industrie en Israëlische persoonlijkheden uit de politiek en de beveiliging aan Iraanse agenten heeft doorgegeven.

Segev heeft naar verluidt frequente contacten met Iraanse agenten niet ontkend, maar beweert dat het allemaal deel uitmaakte van een list om de Iraniërs te bedriegen, waardoor hij uiteindelijk als een held naar huis kon terugkeren.

Net als zijn eerdere verhaal over M&M snoepjes, is het niet waarschijnlijk dat dit de Israëlische rechterlijke macht zal overtuigen. Een of meer juridische bronnen vertelden aan The Times of Israel dat het hof zou kunnen beslissen om Segev tot voorbeeld te stellen door hem ter dood te veroordelen, een straf die Israël slechts een keer heeft uitgevoerd in zijn 70-jarige moderne geschiedenis, en dat tegen de nazi architect van de Holocaust, Adolf Eichmann.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.