Groeten uit Israël: Kan ik die technicus vertrouwen?

Tuesday, June 19, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Ik denk dat het nu wel zomer blijft. De lucht is blauw, de temperaturen liggen nu steeds boven de 30 graden. Het is tijd om de airconditioning te laten repareren, een van de twee op de bovenste verdieping waar onze kamers zijn. Ik schuif dit soort dingen altijd graag voor me uit, want het bestellen van technici en vakmensen is niet een van mijn favoriete bezigheden. Ik ben altijd bang dat ze me een oor aannaaien. Want de technicus van de airco bestellen kan me van alles vertellen over wat er gerepareerd moet worden. Ik kan het niet controleren, ik heb er helemaal geen verstand van. Ik zou graag willen horen dat de airconditioning alleen maar een beetje gas mist, maar ik heb er een slecht gevoel over, zoals altijd als er iets kapot is en ik afhankelijk ben van een vakman of technicus. Ik hoop van harte dat ik het woord 'compressor' niet hoef te horen, want dan wordt het duur.

Maar we hebben geen andere keuze, bij temperaturen van 30 graden in de kamer kunnen we gewoon niet zonder airconditioning, ook niet als mijn vrouw het altijd heel snel koud heeft en ik dan het systeem weer moet uitschakelen. Ik heb gehoord dat dit een bekend probleem is, zonder dat ik nu het vrouwelijke geslacht wil beledigen. Vanavond komt dan de loodgieter, ik ben er klaar voor, we overleven het wel.

Ik heb u al eens verteld over een Israëlisch televisieprogramma, dat hier erg populair was. De naam van het programma wordt vertaald als 'U bent eerlijk' (Hebreeuws 'Yatzata Tzadik'). Daar werden vaklieden en technici van wasmachines, koelkasten etc. uitgenodigd voor een speciaal gemaakte pech en vervolgens gefilmd met de verborgen camera. Er waren de meest ongelofelijke dingen. In een wasmachine bijvoorbeeld werd slechts één schroef iets losgedraaid, maar de technicus raadde aan om de motor van de machine te vervangen, en in andere gevallen werden auto's naar werkplaatsen gestuurd waar slechts een beetje lucht uit de band was weggestroomd. Er werden toen al snel vier nieuwe banden aangeboden.

Ooit werd er zelfs een heel programma vanuit Berlijn uitgezonden. Ze wilden zien of de Duitse vaklieden hun goede reputatie waarmaakten. In de meeste gevallen was dat inderdaad het geval. Alles werd correct gerepareerd, op een paar uitzonderingen na, die waarschijnlijk altijd bestaan.

Het programma Yatzata Tzadik vergeleek vaklieden in Duitsland met die in Israël.

Tot zover onze angst vrees vaklieden en technici. Ik vraag me alleen af waarom het zo zou zijn. Wat is er zo anders in dit land? Maar dankzij internet zijn er vandaag gelukkig genoeg mogelijkheden om de juiste vakman te vinden. Onze loodgieter is het resultaat van deze zoektocht, dus ik maak me hier wat minder zorgen over. Morgen zal ik me zorgen maken over de airconditioning, want het wordt pas de volgende dagen allen maar warmer.

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot licht bewolkt met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,57 m onder de zeespiegel.

Een spionage-affaire, waarover pas sinds gisteren mag worden geschreven, is voor de media veel interessanter dan mijn dagelijkse problemen met het huishouden. De eerste pagina's van alle kranten gaan hier bijna uitsluitend over. Waar het precies over gaat en waarom het ons allemaal heeft verbaasd en alle andere onderwerpen naar de achtergrond heeft geduwd, kunt u in ons nieuws te weten komen.
Ook in het zuiden is er geen nieuws, gisteren zijn er nog meer branden uitgebroken in het grensgebied van de Gazastrook. Hoe gaat het daar verder?

We eten pizza in de redactie, het nieuwe blad is naar de drukker. Bent u al abonnee op de papieren of de digitale editie?

Ik hoop dat u mijn reclame begrijpt. Het is altijd een geweldig gevoel om weer een editie af te ronden, niet alleen vanwege de pizza waarop we dan onszelf trakteren in de redactie. Ik ben er zeker van dat u veel interessante artikelen zult vinden. En nu wens ik u ondanks alles een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.