Voorzitter Arbeidspartij irriteert orthodoxen om Shabbat

maandag 18 juni 2018 |  Redactie Israel Today
De afgelopen Shabbat was een bijzonder warme dag. Velen hebben de dag op het strand doorgebracht. Maar wie op enige afstand van de zee woont en geen auto heeft, kan alleen bereiken met de taxi naar het strand en een taxi is, vooral op Shabbat, niet goedkoop. Daarom hebben veel mensen geen andere keus dan thuis te blijven.

We hebben al meerdere malen geschreven over de vraag van veel Israëlische burgers naar openbaar vervoer op Shabbat, zijn er tal van particuliere Initiatieven die particuliere bussen naar het strand van Tel Aviv organiseren. Onlangs is ook de stad Modi'in zelf begonnen met het organiseren van bussen naar Tel Aviv en terug op vrijdagavond, om de jongeren van de stad de kans te geven om op vrijdagavond uit te gaan in Tel Aviv.

Op Shabbat vergezelde de voorzitter van de Arbeidspartij Avi Gabai (foto) de burgers van de stad Be'er Sheva die wachtten op een particulier georganiseerde bus die hen naar het strand van Ashkelon zou brengen. In Be'er Sheva noemt me deze bus 'Yambus'. Yam betekent 'zee' in het Hebreeuws, dus heet de bus: de Zeebus.

Alleen al het feit dat hij als Knessetlid op Shabbat met de bus naar de zee rijdt zal zeker een aantal van zijn orthodoxe collega's van de Knesset hebben gestoord. Maar dat is niet alles. Wat de parlementariërs van de orthodoxe partijen echt boos maakte, was het feit dat Avi Gabai midden op de Shabbat over zijn busreis naar het strand berichtte op zijn Twitter-account en oproept tot de exploitatie van openbaar vervoer op Shabbat:

'We hebben onze bestemming bereikt: De kust van Ashkelon, met openbaar vervoer, op Shabbat, zoals het overal in het land zou moeten zijn, onder auspiciën van de Staat en niet van particuliere organisaties of burgers. Ieder kind dat met zijn vrienden naar het strand wil gaan en iedereen die geen eigen auto kan betalen, verdient openbaar vervoer op Shabbat. Dat is een van onze belangrijkste onderwerpen die wij promoten.'

Dit bericht was te veel voor de plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Litzman (Torah Partij), die dreigde dat dit een toekomstige coalitie tussen de Arbeidspartij en de orthodoxe partijen zouden verhinderen. Zijn partijgenoot, vice-minister Porush, viel Gabai aan: 'Het is tijd om een ​​einde te maken aan dat rondlopen op de Shabbat. Politici moeten begrijpen dat de Shabbat is een te heilige zaak is om er een politieke carrière mee op te bouwen of de resultaten van de enquête te verbeteren. De Shabbat is het waardevolste voor het Joodse volk, en elke schending van de Shabbat is als de schending van elke Jood. Het is jammer dat Avi Gabai de eer van de Shabbat schendt, waardoor hij zichzelf en zijn partij schaadt.'

Het Knessetlid Yinon Shai (Shaspartij) sloot zich aan bij de kritiek en zei: 'Avi Gabai ziet de slechte resultaten van de enquête en lijkt te vergeten wat het betekent om een ​​Jood te zijn. Het winnen van stemmen ten koste van de Shabbat is een al eerder geprobeerde en niet succesvolle methode.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.