Groeten uit Israël: Wat is ons land toch duur

Monday, June 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Hoewel het vandaag al veel 'koeler' is geworden (altans relatief) kon ik in ons appartement nog steeds de warmte van het weekeinde voelen. Het was veel te warm, dus we konden ook gisteren niet zonder onze airconditioning, dat wil zeggen bijna, want op de bovenste verdieping is die helaas kapot, juist nu, wanneer de zomer begint. Dus vannacht ben ik 'naar beneden gevlucht', naar onze woonkamer, waar de airconditioning me een aangename nacht heeft bezorgd. Altijd wanner je iets speciaals nodig hebt, werkt het niet, in dit geval de airconditioning. Maar zo is het nu eenmaal, we noemen het de 'Wet van Murphy'.

En op de een of andere manier lijkt er iets te zijn met deze wet. Want ook bij andere gelegenheden moet ik er altijd aan denken. Waarschijnlijk kent je dit ook wel, je wilt even snel naar de supermarkt om een paar dingen te kopen en dan sta je om te betalen bij een kassa, waar het om een of andere reden maar niet opschiet. Dit overkomt mij vooral bij die 'express kassa's', waar je maximaal 5 of 10 artikelen kunt betalen. Daar gaat het meestal het traagst. Tot zover de Wet van Murphy.

De prijzen in Israël stijgen voortdurend, hoorde ik vanmorgen op de radio. Er werd melding gemaakt van de massale demonstraties in 2011 tegen de hoge kosten van levensonderhoud, die uiteindelijk helaas niet veel opleverden. Sindsdien is alles veel duurder geworden. Het enige dat hier misschien relatief goedkoop is, zijn de prijzen voor openbaar vervoer en telecommunicatie, dat is bijzonder goedkoop. Elke Duitse vriend kijkt me altijd met afgunst aan als ik hem vertel dat ik tijdens mijn bezoeken aan Duitsland zonder extra kosten bij mijn Israëlische gsm-operator een volledig datavolume van 6 Giga heb en zonder extra kosten naar huis kan bellen. Maar al het andere is bij ons veel te duur.

Een kennis, Fabio, die ik heb leren kennen via mijn constante zoektocht naar interessante video's, vertelde in een video iets over de prijzen in Tel Aviv. Vorig jaar kwam hij naar Tel Aviv voor een baan.

Over het geheel genomen beschreef hij de situatie van de prijzen vrij goed. Wat betreft eten, echter, kunt u ook goedkope plaatsen met lekker eten vinden. Ook kleding kan goedkoop worden gekocht als het niet beslist merkproducten hoeven te zijn. Maar het is waar, Israël, en Tel Aviv in het bijzonder, is duur. Aan de andere kant heeft alles zijn waarde en Tel Aviv is het waard, of niet?

En het is bijzonder irritant dat sommige plaatsen, zoals luchthavens en ziekenhuizen, hun positie ijskoud uitbuiten en tot drie keer zo veel vragen voor een kopje koffie of een snack. Ongeveer drie weken geleden postte Itzik Shmoeli, een Knessetlid van de Arbeidspartij, de 'Zionistische Lijst', een foto van een verkoopautomaat in het Rambam Ziekenhuis in Haifa, die snacks verkocht. De cola kost 9 shekel (2,20 euro) en voor een zak snacks wordt een schandalige 12 shekel (3 euro) gevraagd.

Nu beloofde het parlementslid, die zijn politieke carrière begon met de demonstraties in 2011, de kwestie voor te leggen aan de Knesset.
Op de luchthaven Ben Goerion is het inmiddels mogelijk om sommige artikelen tegen een goedkopere prijs te kopen, nadat velen zich er over hadden opgewonden, dat ze 19 shekel (4,50 euro) voor een kop koffie moeten betalen. Nu kun je ook een kopje koffie voor 10 shekel (2,50 Euro) bestellen.
Iets vergelijkbaars gebeurde een paar jaar geleden bij de strandkiosken, nu moeten sommige dingen, zoals een eenvoudige pita met salade of een fles water, tegen normale prijzen worden aangeboden.

Wat de prijzen in Israël betreft, moet er dus nog veel worden gedaan; de beloften van de politici om daar voor te zorgen zijn niet genoeg. Gisteren werd in het nieuws gemeld, dat de huizenprijzen weer beginnen te stijgen.

Maar nu terug naar het échte probleem, de kapotte airconditioning. We zullen die moeten laten repareren, omdat de temperaturen de komende dagen weer stijgen en ook nu, na de aanzienlijke daling ten opzichte van het weekeinde, kun je de temperaturen niet beslist koel noemen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot licht bewolkt met een verdere lichte daling van de temperaturen. Sharav, zeer warm en droog. In het noorden van het land kan het tot de middag een beetje regenen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, bij de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald tot 213,57 m onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een aangename en rustige maandag. Bij ons in het zuiden wachten wij helaas nog op de rust, die gewoonweg niet wil komen.. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.