Gewonden bij ontruiming van illegale nederzetting

Sunday, June 17, 2018 |  Redactie Israel Today

Sinds zaterdagavond zijn de Israëlische politie en grenspolitie bezig met het ontruimen van 13 huizen in de illegale nederzetting West Tapuach in Samaria. De gebouwen staan op grond die eigendom is van de Palestijnen en moeten op bevel van de rechtbank worden afgebroken.

De bewoners van de huizen hebben die al verlaten zonder zich te verzetten. Maar daarna waren veel jongeren uit de nederzetting gekomen om zich te verzetten tegen de Israëlische veiligheidstroepen bij de ontruiming. Enkele honderden agenten waren betrokken bij de ontruiming van de gebouwen.

De jongeren verschansten zich in de huizen en gooiden stenen en andere voorwerpen en goten bleekmiddel op de politieagenten. Bij de botsingen raakten elf politieagenten licht gewond. Bij de demonstranten raakten vijf mensen gewond en werden er zes gearresteerd. De huizen worden later op de dag gesloopt.

De voorzitter van het district Samaria, Yossi Dayan, riep de ministers op om te stoppen met de ontruiming en sloop van de huizen. 'De meeste huizen zijn al verplaatst naar een gebied dat geen deel van het omstreden gebied uitmaakt,' hij zei. "Er is geen reden om door te gaan met deze 'vrijwillige' ontruiming. Gezinnen, vaak met meerdere kinderen, hebben een thuis nodig. Zij hebben in het afgelopen jaar genoeg geleden, in de tijd voor de geplande uitzetting. Het is onaanvaardbaar dat de regering, die zichzelf ziet als een nationale regering, doorgaat met het vervolgen van de families die al hebben geïnvesteerd in de verhuizing van de huizen. Er zijn duizenden illegaal gebouwde Arabische huizen in de regio die niet zijn ontruimd als gevolg van 'personeelstekort'. Ik roep de ministers op om in ieder geval de huizen die zijn verplaatst niet te slopen.

'Ik ben er zeker van dat jullie vanochtend ook de sloop van een andere nederzetting in het land Israël betreuren. Stop deze verdere onnodige verwoesting', vervolgde hij.

Ontruiming van West-Tapuch, zondagochtend

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.