Groeten uit Israël - Een heet weekeinde overleven

Sunday, June 17, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

We hebben een enorm heet weekeinde gehad! Vooral de shabbat van gisteren was zo heet dat we onszelf hadden verschanst in ons appartement, waar de airconditioning een normaal leven mogelijk maakte. Rond het middaguur werd het hier in Modi'in wel 46 graden. De was, die we in de tuin ophingen, was na een half uur helemaal droog. Het warme weer heeft dus ook voordelen. Maar de elektriciteit, die we hadden bespaard omdat de droger nu met zomerreces kan, hebben we dan weer opgebruikt met onze airconditioning. Het energiebedrijf zal er wel blij mee zijn. Gisteren was de shabbat met het hoogste elektriciteitsverbruik sinds 2016.

Gisteravond, toen ik mijn zoon bij een vriend ophaalde, waar hij en andere vrienden naar een voetbalwedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal keken, was het nog steeds erg warm. Kort na 18 uur gaf de thermometer in mijn auto een temperatuur van 38 graden aan.

38 graden, zaterdagavond (foto: Dov Eilon)

Vrijdag was het weer nog wat aangenamer, dus hebben we onszelf veroorloofd om een korte wandeling op het strand van Bat Yam te maken. Het heeft voordelen om in een land zoals Israël te wonen. je kunt gewoon naar toerist overschakelen zonder lang te hoeven rijden. We waren slechts 30 minuten onderweg om een beetje 'vakantiesfeer' op te laden. En daarna begon de sjabbat.

Vakantiestemming zeer dichtbij, vrijdag in Bat Yam (Foto: Dov Eilon)

Gelukkig is het vandaag weer afgekoeld. Toen ik vanochtend Jeruzalem bereikte, was het slechts 20 graden. Echt koud, toch? Rond het middaguur zou toch een temperatuur van 30 graden worden bereikt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot licht bewolkt met een aanzienlijke daling van de temperaturen, die nu weer overeen komen met het seizoen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. De waterstand van het meer van Galilea is onveranderd 213,51 m onder de zeespiegel.

Het warme weer in het weekend maakte het helaas voor de terroristen in de Gazastrook gemakkelijk om met hun brandende vliegers weer brandende velden aan de Israëlische kant van de grens te veroorzaken. Wat moet er gebeuren om dit te stoppen?

En nu wens ik u en ons een goede nieuwe week, een rustige week en u een aangename zondag. Al het andere staat in ons nieuws. Ook de nieuwe uitgave van het Israel Today magazine is bijna in druk. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.