Jeruzalem, stad van de waarheid

Friday, June 15, 2018 |  Aviel Schneider
De meeste landen leggen Jeruzalem voortdurend langs de meetlat en zien de heilige stad door een vergrootglas. De hele wereld bekijkt ieder Joods plan voor Jeruzalem met argusogen, en zodra er ergens aan de rand van de stad nieuwe huizen worden gebouwd, bemoeit iedereen zich ermee.

De Jeruzalemmers dansen op Jeruzalemdag (Foto: Nati Shofat/Flash90)

Of het nu gaat om een Joodse wijk, of om een kantoorgebouw van de Amerikaanse ambassade. Ja, zelfs als er een sportevenement in Jeruzalem wordt georganiseerd, is dat aanleiding voor geruzie. Zo riep de Giro d’ Italia 2018, die door Jeruzalem liep, de woede op van veel Arabieren en internationale bewegingen. Wat maakt iedereen zich toch mateloos druk, zodra er iets in Jeruzalem gebeurt wat ze niet bevalt, alsof Jeruzalem van hen is en niet van Israël.

Dat doet me denken aan de woorden van de vermoorde president van Egypte, Anwar Sadat, toen hem werd gevraagd waarom hij zo halsstarrig vasthield aan de kleine grensplaats Taba (een paar kilometer ten zuiden van Eilat), toen die plaats bij het Israëlisch-Arabische vredesverbond van 1979 aanvankelijk onder Israëlisch bestuur bleef. Sadat antwoordde resoluut: ‘Voor ons Egyptenaren is Taba nog een meter dichter bij Jeruzalem.’ Taba bracht Egypte dichterbij. Maar de Gazastrook was veel dichter bij Jeruzalem, maar dat stukje land wilde Sadat absoluut niet hebben.

Dit alles wordt duidelijker in Zacharia 2:5-10: ‘...en daar zag ik een man met een meetlint in zijn hand. “Waar gaat u heen?”, vroeg ik, en hij antwoordde: “Ik ga opmeten hoe groot Jeruzalem moet worden.” Toen verscheen de engel die met mij (Zacharia) sprak, en een andere engel kwam hem tegemoet en zei: “Vlug, zeg tegen die jongeman dat Jeruzalem een open stad zal blijven, niet ommuurd, vanwege het grote aantal mensen en dieren dat er zal wonen.” Ik zal zelf rondom de stad een muur van vuur zijn – spreekt de Heer – en haar met mijn luister vullen.’

De naties zijn altijd al jaloers op Jeruzalem geweest, daarom beloofde God dat hij als een muur van vuur om Jeruzalem heen zal zijn. In de loop van duizenden jaren hebben verschillende volken over Jeruzalem geheerst, maar geen enkele natie heeft zich aan de voorwaarden gehouden waarover God in de Bijbel spreekt. Wie in Jeruzalem wil heersen, moet Gods voorwaarden vervullen, en zijn normen en waarden handhaven, en die luiden: ‘Spreek eerlijk recht, wees goed en zorgzaam voor elkaar; onderdruk geen weduwen en wezen en ook geen vreemdelingen en armen, en wees er niet op uit om een ander kwaad te doen!’ (Zacharia 7:9,10).

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.