Groeten uit Israël: Wat gebeurde er in de tram?

Friday, June 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Net op tijd voor het weekeinde is het weer gestabiliseerd. De zomer is weer terug. Het is vandaag al veel warmer dan gisteren. Maar dit is nog maar het begin, want morgen, op de shabbat, zou het echt heet worden. Hier in Modi'in wordt 36 graden verwacht. Het is echt zomer. En het waterpeil van het Meer van Galilea is weer aan het dalen. Is het eindelijk voorbij met de regen? Het is al opmerkelijk, dat ik deze vraag half juni stel.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een verdere stijging van de temperaturen, die iets boven het gemiddelde zullen liggen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu 213,51 m onder de zeespiegel.

Gisteren, toen ik van onze redactie naar de auto ging, was ik getuige van een vreemd incident. Ik had net een aantal verse stokbroden gekocht bij 'mijn' bakkerij direct na de Machane Jehoeda markt, toen aan de overkant de tram bij een halte stopte. Tot zover niets ongewoons. Maar toen zag ik alle passagiers de tram in één keer verlaten. En bijna iedereen hoestte en veegde de ogen af. Het kostte me een paar seconden om me te realiseren dat er iets was gebeurd. Twee meisjes liepen langs me heen, huilend en aan de telefoon pratend met hun ouders. Beveiligers van de tram ondervroegen enkele passagiers om te weten wat er was gebeurd.

Onrust in de Jeruzalemse tram gisteren. (Foto: Dov Eilon).

Toen vroeg ik een meisje wat er was gebeurd. Ze zei dat een vrouw iets in de tram had gespoten. Wat het precies was, dat wist ze niet. Daarna zou er paniek zijn ontstaan, bij enkele passagiers begon het te branden in hun ogen en het was een onaangename geur. Plotseling begon iedereen op de ramen te kloppen opdat de tram zou stoppen. Ze wilden er uit. De tram stopte en iedereen verliet de tram. Enkele passagiers leken voor het kloppen op de ramen te zijn geschrokken, want ze vertelden dat er een knal was geweest. Kortom, ze raakten in paniek. En zoiets is altijd gevaarlijk als zoiets in een grotere groep mensen gebeurt.

De beveiligers kregen van enkele passagiers een beschrijving van de vrouw die iets in de lucht zou hebben gespoten. Later werd nergens melding gemaakt van dit incident. Ik heb er in elk geval niets over kunnen vinden. Dit incident laat echter zien hoe snel we in dit land uit ons evenwicht gebracht kunnen worden. We zijn gewoon niet zo sterk als het aan de buitenkant lijkt. Maar gelukkig gebeurde er verder niets. Niemand werd echt gewondt behalve een licht branderig gevoel in de ogen. Maar ik wil toch graag weten wat daar is gebeurd.

En nu wensen we elkaar niet meer dan een rustig weekeinde. Of dat lukt, is helaas niet altijd zeker. Ik las dat er weer iets gepland was in de Gazastrook.

Ik wens u ook een prettig weekend en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Sjabbat Shalom van Modiin!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.