Onrust bij de Klaagmuur door 'Vrouwen van de Kotel'

donderdag 14 juni 2018 |  Redactie Israel Today
Donderdag, op de eerste dag van de Joodse maand Tammoez, werd bij de Westelijke Muur (de Klaagmuur of Kotel) een gebed voor de nieuwe maand uitgesproken. Talrijke Joodse orthodoxe vrouwen en mannen waren gekomen om daaraan deel te nemen. Maar ook de zogenaamde Vrouwen van de Kotel wilden aan dit gebed deelnemen, maar volgens hún ideeën over het Jodendom.

Afbeelding: 'Vrouwen van de Kotel' bij de Westelijke Muur (Archieffoto: Noam Rivkin Fenton/Flash90)

Ze gingen naar het gedeelte van de Kotel, dat bedoeld is voor vrouwen, maar met een kippah op het hoofd en gewikkeld in de tallit, de gebedsmantel, die evenals de kippah bedoeld is voor mannen. Dit veroorzaakte grote opwinding en onrust bij de Klaagmuur.

De Stichting Westelijke Muur, die verantwoordelijk is voor de Muur, maakte bekend dat de 'Vrouwen van de Kotel' zich tegen de instructies van het Ministerie van Religie bij de orthodoxe vrouwen aansloten en zo een ruzie ontketenden.

Ook een ambtenaar van het ministerie van Justitie was ter plaatse om de gebeurtenissen bij de Klaagmuur te bekijken, en was getuige van een flagrante schending van de regels. De dag ervoor waren de 'vrouwen van de Kotel' gewaarschuwd dat er maatregelen tegen hen zouden worden genomen als ze de richtlijnen zouden overtreden.

Een vertegenwoordiger van de Stichting verantwoordelijk voor de Klaagmuur zei ook: 'Helaas zijn de “Vrouwen van de Kotel” opnieuw op het gebedsplein voor vrouwen bijeengekomen en hebben tijdens het gebed voor de nieuwe maand geprovoceerd en de openbare orde verstoord. We zullen er tegen protesteren en een vergadering beleggen met vertegenwoordigers van de regering om te beslissen over de maatregelen tegen degenen die de richtlijnen hebben overtreden.'

Vorige week gaf procureur-generaal Avichai Mandelblit de 'Vrouwen van de Kotel' opdracht om alleen te bidden in het door de politie en de Stichting aangewezen gebied, omdat er de afgelopen maand ook onrust was ontstaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.