VN-theater: 120 landen veroordeelden Israël

donderdag 14 juni 2018 |  Redactie Israel Today
De Algemene Vergadering van de VN kwam woensdagnacht bijeen voor een speciale zitting, het was weer eens tijd om Israël te veroordelen. En zo gebeurde het dan ook: 120 landen veroordeelden de Joodse Staat vanwege zijn 'buitensporig geweld' tegen de burger­bevolking in de Gazastrook tijdens de demonstraties bij het grenshek. Ook stemde men voor de oprichting van een beschermingsmacht voor de inwoners van Gaza.

De door Turkije, Algerije en de Palestijnen ingediende resolutie om Israël te veroordelen werd gesteund door veel Europese landen, waaronder Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Zweden, Ierland, IJsland, Griekenland, Finland en Estland. Ook belangrijke Aziatische landen, die zichzelf als vrienden van Israël beschouwen, hebben voor de veroordeling gestemd, waaronder China, India en Japan. 45 landen onthielden zich van stemming, maar maakten het mogelijk de resolutie tegen Israël aan te nemen. Vier kleine eilandstaten, de Marshaleilanden, Micronesië, Nauru en de Salomonseilanden, hebben tegen de resolutie gestemd, naast Israël, de VS, Australië en Togo.

Maar er was een sprankje hoop. Bij een voorstel van de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley om Hamas te veroordelen, stemde de meerderheid van de aanwezige landen voor de veroordeling van Hamas. 62 landen stemden vóór, 58 tegen (zie video hierboven). Maar direct na de bekendmaking van het resultaat werd het niet-bindend verklaard, aangezien voor belangrijke beslissingen een twee-derde meerderheid nodig is, aldus de voorzitter van de vergadering. De klacht van Amerikaanse zijde heeft hier niet geholpen. Daarna begon de stemming over de veroordeling van Israël, die zoals gezegd met grote meerderheid werd aangenomen.

Eerst stemde een meerderheid van de VN tegen Hamas, maar het resultaat was niet voldoende om te worden aangenomen.

Nikki Haley veroordeelde de Algemene Vergadering van de VN voor haar beslissing tegen Israël. Het veroordelen van Israël is een nationale sport van de Verenigde Naties geworden, zei ze onder andere. 'Er gebeuren veel verschrikkelijke dingen in de wereld die onze dringende aandacht verdienen', maar we spreken over Gaza. Wat Gaza onderscheidt van de andere crises in de wereld, is dat het voor velen de favoriete sport is om Israël te veroordelen. Deze beslissing is eenzijdig. Ze noemt Hamas niet eens, ook al was die degene die het geweld bewust heeft aangemoedigd. Deze beslissing zal niets veranderen. Gebruik deze energie ervoor om Abu Mazen (Machmoud Abbas) terug te brengen naar de onderhandelingstafel. '

Voorts zei Haley: 'Wanneer zal de VN Hamas verantwoordelijk stellen? De leden van deze organisatie en hun bondgenoten hebben vorige maand meer dan 100 raketten op Israël afgeschoten . Het is Hamas. die hun burgers bij het grenshek als menselijke schilden gebruikt en hen aanspoort het hek te doorbreken. Hamas roept op tot de vernietiging van de Staat Israël binnen al zijn grenzen. Deze beslissing weigert niet alleen Hamas te veroordelen, hij noemt hem zelfs niet eenmaal.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.