Groeten uit Israël: Het kan niet zonder mobiele telefoon

Thursday, June 14, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Blauwe lucht, zon en aangename temperaturen. Alles lijkt weer normaal, dus volgens het seizoen. Nadat de winter gisteren een behoorlijk indrukwekkend gastoptreden had, is het weer vandaag weer zoals het midden juni behoort te zijn, een paar dagen voor het officiële begin van de zomer. En in het weekeinde wordt het weer echt warm.

Allereerst het weer voor vandaag in Israël, voordat ik u vertel en laat zien wat hier gebeurde, vooral in het zuiden. Helder tot bewolkt met een aanzienlijke temperatuurstijging, vooral in de bergen en het binnenland. In de namiddag mogelijk af en toe regenbuien in het noordwesten. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,50 m onder de zeespiegel.

Het weer is dit jaar niet zo als het zou moeten zijn, dat hebben we eind april al gemerkt toen in grote delen van het land hevige regenbuien, hagelbuien en over­stromingen plaatsvonden. Ook in mei viel er ongewoon veel regen. Juni lijkt ook een uitzonderlijke maand te worden, wat het weer betreft. Gisteren viel er in sommige plaatsen in het zuiden van het land een recordhoeveelheid regen, in de kibboets Dorot werd gisteren 66 millimeter regen gemeten. Er is in Israël nog zoveel regen op een dag in juni gevallen.

Weet u nog dat ik graag regen wilde in het grensgebied met Gaza? Gisteren hebben we die gekregen. In de steden Ashkelon en Sderot waren overstromingen, zoals die de hele winter niet hebben plaatsgevonden. Daarom waren er waarschijnlijk geen berichten over brandende vliegers uit de Gazastrook. Interessant, nietwaar? Helaas wordt het vanaf nu elke dag een beetje warmer, is het voorbij met de regen?

Door het regenachtige weer waren er overstromingen liepen wegen onder in Sderot.

Het meenemen van mobiele telefoons naar school is verboden in een nieuwe Franse wet, las ik gisteren. Dat lijkt indruk te hebben gemaakt op ons hier in Israël. Vanochtend gaat een artikel in de nieuwsportal Ynet in op de vraag of zo'n wet ook hier kan worden ingevoerd. Niemand gelooft erin en ik kan dat begrijpen. Natuurlijk moeten de kinderen de telefoon in hun tassen laten tijdens de les, maar zonder de telefoon naar school gaan?

We leven in een totaal andere realiteit. Onze kinderen kregen al een telefoon toen ze zes jaar oud waren, toen ze in de eerste klas zaten. Het was de tijd van de tweede Intifada, de telefoon stelde ons ouders in staat om contact te hebben met de kinderen, vooral als ze op weg waren van en naar school. Ik denk dat u dat wel begrijpt, we waren gewoon bezorgd.
Dat is vandaag niet anders. Ouders moeten de mogelijkheid hebben om met hun kinderen in contact te komen. Dat wil niet zeggen dat we hen op school bellen. Het is duidelijk dat de telefoon in de klas niet op de tafel behoort, maar in de schooltas. Wat mij betreft zou ook het gebruik van mobiele telefoons op het schoolplein tijdens pauzes verboden mogen worden. Maar op het moment dat het kind de school verlaat, moet het bereikbaar zijn. Een verbod om de telefoon mee naar school te nemen zou hier helemaal niet werken.

Shabbat Unplugged
Ik geef toe dat we na verloop van tijd misschien iets te intensief met de telefoon bezig zijn. We hoeven niet steeds met onze ogen naar het scherm te kijken. Maar om dat te veranderen hebben we geen wetten nodig, maar gezond verstand. Al enige tijd is er hier een project genaamd 'Shabbat Unplugged', waarbij gezinnen gevraagd wordt om de Shabbat zonder beeldscherm door te brengen en in plaats daarvan meer met elkaar te praten en dingen te doen. Daar kan ik volledig achter staan.

We kijken te veel naar het beeldscherm, 'Shabbat Unplugged', weg met de telefoon tijdens de Shabbat. (Klik hier voor tekst en vertaling van het gezongen lied 'Wie houdt er van de Shabbat?)

We zijn te druk bezig met onze telefoon. Toen ik eens met mijn dochter in de wachtkamer van de tandarts zat, zag ik een moeder met haar dochter naast elkaar zitten, maar ze spraken geen woord met elkaar, allebei werden ze verdiept in hun smartphone. Maar wie weet, misschien spraken ze met elkaar via Whatsapp.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle donderdag. Vanavond begint het wereldkampioenschap voetbal, ik wens u een rustige maand. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!br />Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.