Israël geeft Arabieren het WK-voetbal

woensdag 13 juni 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat Israël het FIFA-wereld­kampioen­schap voetbal van dit jaar gratis via satelliet zal uitzenden naar Arabische landen in het Midden-Oosten, met inbegrip van besprekingen, analyses en live-commentaren.

Egypte kwam in aanmerking voor het wereld­kampioen­schap voetbal, maar heeft geen rechten op de uitzending verworven. En de voetbalfans uit andere Arabische landen zouden een speciaal abonnement moeten kopen bij Al-Jazeera. Maar dat is niet meer nodig, want Israël biedt zijn buren de wedstrijden volledig gratis aan in hun eigen taal.

De actie is niet geheel onbaatzuchtig, want Israël wil met deze generositeit goodwill kweken onder Arabieren. Arabische voetbalfans zien niet alleen Israël-vriendelijke, Arabische tv-presentatoren, ze krijgen ook regelmatig spotjes te zien waaruit blijkt dat Israël de uitzendingen verzorgt. Voetbal is de populairste sport in de Arabische wereld.

Niet alle Arabieren waren blij met het nieuws. Op de Egyptische televisie werden complottheorieën besproken waarin werd gesuggereerd dat Israël met de uitzendingen controle probeert te krijgen over de Arabische bevolking. Maar de echte voetbalfan maakt het niets uit. Die wil maar één ding: gratis kijken naar het wereld­kampioen­schap voetbal. Velen bedankten Israël al op internetfora.

Dit artikel verscheen in in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.