Groeten uit Israël - Autobussen op Shabbat

Wednesday, June 13, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers

Toen ik vanochtend het huis verliet en in mijn auto stapte (ik zit momenteel in een fase waarin ik weer graag de auto neem), regende het. Dat deed het ook tijdens mijn rit naar Jeruzalem. Midden juni, en dan regen, zoals in de winter! Ook de temperaturen waren winters, slechts 17 graden. In Jeruzalem zelf begon de regen kort nadat ik onze redactie had bereikt. Ik houd van dit weer en van mij mag het zo blijven. Maar helaas gebeurt dat niet, het zal immers binnenkort zomer zijn. Morgen zou het weer merkbaar warmer worden, elke dag een beetje warmer, tot we in het weekeinde een nieuwe Sharav hebben, dan wordt het heet.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt zonder noemenswaardige veranderingen van temperatuur. Af en toe buien en onweer vanuit het noorden tot de Negev, die tegen de middag afnemen. Gevaar voor plotse overstromingen in de Judesche woestijn en bij de Dode Zee. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, bij de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,50 m onder de zeespiegel.

Autobussen die op Shabbat rijden werden op de radio besproken tijdens mijn reis naar Jeruzalem. Het ging over mijn stad, Modi'in-Maccabim-Re'oet, waar een week geleden een project van start is gegaan. Deze zomer organiseert het stadsbestuur zelf bussen naar Tel Aviv en terug op vrijdagavonden, dus op Shabbat. Het doel is om de jongeren van de stad te helpen die de vrijdag­avonden in Tel Aviv willen doorbrengen. Voor velen is dit de enige avond dat ze kunnen uitgaan. Tot nu toe moesten de ouders hun kinderen snel naar Tel Aviv brengen. En dan willen ze 's nachts naar huis. Ik herinner me dat ik mijn zoon in het holst van de nacht ophaalde uit Jeruzalem.

Een ander alternatief waren de taxi's. Maar voor de korte rit van Modi'in naar Tel Aviv ben je snel 200 shekel kwijt, ongeveer 50 euro. En toen dacht de stad, we kunnen helpen. Wie tijdens de zomermaanden op vrijdagavond naar Tel Aviv wil en in de de nacht wil terugkeren, kan zich nu bij de stad inschrijven, 10 Shekel (2,50 euro) betalen en met de door de stad georganiseerde bus reizen. Het stadsbestuur legde vandaag op de radio uit dat dit niet de exploitatie van het openbaar vervoer op Shabbat was, maar een taxi in de vorm van een bus. Want de jongeren gaan vrijdagavond zeker naar Tel Aviv, alleen wordt dat nu goedkoper en misschien wel veiliger.

Ook hier hebben we weer de vraag hoe we hier in het land met de Shabbat moeten omgaan. Als je een auto hebt, kun je overal heen gaan, maar als je er geen hebt, ben je afhankelijk van bussen en taxi's. Iemand kan niet gedwongen worden de Shabbat te houden. Het heeft geen zin om je ogen hiervoor te sluiten. Dit zou niets veranderen aan het feit dat er mensen zijn die op Shabbat naar Tel Aviv of elders willen gaan.

Het aanbod van de stad is de afgelopen twee weken zeer goed ontvangen. Na de zomer beslist de stad of de bus het hele jaar door wordt aangeboden. Modi'in staat hier overigens niet alleen in. Ook in veel andere steden, waaronder Jeruzalem, hebben zich groepen en organisaties gevormd die bussen op Shabbat laten rijden om mensen naar Tel Aviv te brengen. Dit thema is niet nieuw onderwerp. Ik heb er afgelopen zomer een artikel over geschreven. Ook uit Be'er Sheva komt vrijdagavond een bus. Hier in Modi'in is het echter de stad zelf die een bus op Shabbat aanbiedt, dat is het kleine verschil.

Gisteren was ik in het voetgangersgebied, Ben Jehoeda Straat. Aan het eind van de weg was ik verbaasd te zien dat het hele Zionplein afgesloten en afgebroken was. Zoals ik later las, wordt het nu volledig herbouwd. De werkzaamheden moeten in oktober zijn afgerond. Hoe het plein, een van de meest centrale pleinen van de stad, eruit zou moeten zien, is hier te zien. Ik vraag me alleen af waarom dit nu gebeurt, op het moment van de zomervakantie, wanneer veel toeristen worden verwacht. Is dit het juiste moment om van de binnenstad een bouwplaats te maken?

Het Zionplein in Jeruzalem, gisteren (Foto: Dov Eilon)

Maar ik ben blij dat Jeruzalem steeds mooier wordt gemaakt. We zullen deze zomer dus ook wel overleven met die bouwplaatsen, er zijn er zoveel in de stad. Voor degenen die nog eens willen zien hoe het Zionplein er vroeger uitzag, heb ik de volgende video gevonden:

En nu wens ik u een prettige en vooral rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.