Groeten uit Israël: Regen, Noord-Korea en vliegers

dinsdag 12 juni 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Is het echt midden juni? Toen ik vanochtend op weg naar de redactie over de markt liep, dacht ik opeens aan mijn jas, die ik enige tijd geleden achter in de kast had opgehangen, want het was best koel en bewolkt. Ik geef toe dat 17 graden niet beslist koud is, maar voor half juni vind ik het wel fris. Het weerbericht van vandaag is allesbehalve saai. Behalve in Eilat, waar het nog zomer is met een temperatuur van 37 graden De huidige titelfoto komt uit de bergen van Eilat. Een indrukwekkend landschap.

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met af en toe een regenbui in het noorden en centrum van het land. De temperaturen dalen nog steeds licht en zullen onder het gemiddelde van het seizoen liggen. Gevaar voor plotse overstromingen in de Judese woestijn en bij de Dode Zee. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, bij de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. De waterstand van het meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,50 m onder de zeespiegel.

Die 'af en toe' regenbuien zijn in het noorden al gekomen. En ook uit Tel Aviv werden recent vrij hevige regenbuien gemeld. Maar vergeet niet, dat het midden juni is, slechts een paar dagen voor het begin van de zomer.

Regen in Tel Aviv, vanochtend vroeg

De ontmoeting van president Donald Trump en de dictator van Noord-Korea, Kim Jong Un lijkt het enige belangrijke gespreksonderwerp naast het weer. Alsof zij de twee belangrijkste mannen ter wereld zijn. Dat geldt misschien wel voor Trump, maar Kim Jong Un? Kijkend naar de foto's van de bijeenkomst, lijkt dit theater hem te bevallen. En wat heeft dat met ons hier in Israël te maken? Eigenlijk heel veel, want het is Noord-Korea die terreurorganisaties zoals Hezbollah en Hamas rechtstreeks steunt en zijn nucleaire technologie aan de Iraniërs verkocht. Al in de jaren zestig werden Fatach-terroristen getraind in Noord-Korea. Daarom is deze ontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un zo belangrijk voor ons.

Gisteren vertelde ik u over de geplande vliegerworkshop voor de kinderen in Sderot en omgeving. Daarom wil ik u vandaag een paar foto's van dit evenement laten zien:

Sderot reageerde gisteren op de terreur van brandende vliegers, met 'vliegers van het leven' in plaats van 'vliegers van de dood'. Honderden kinderen namen deel aan het vliegerfestijn. Ze hoorden verhalen, legendes en interessante feiten over de ontwikkeling van de vlieger, en bouwden vervolgens een eigen vlieger, waarop ze een persoonlijke boodschap schreven, zoals Hoop, Vernieuwing, Opbouw en Veiligheid. Aan het eind van de activiteit lieten de kinderen de vliegers op, en vlogen tientallen vliegers boven het centrum van Sderot en kleuren de lucht in optimistische kleuren.

Ik hoop van harte dat de kinderen in Gaza de vlieger spoedig weer als speelgoed zullen zien. De schade die de branden de vliegers tot nu toe hebben aangericht is onmetelijk groot.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.