Groeten uit Israël – Vliegers oplaten in Sderot

Monday, June 11, 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen beste lezers,

Het is weer wat koeler geworden, maar alles is relatief, waardoor het nog steeds aangenaam warm is. Ik ben benieuwd of we vandaag of morgen echt wat regen krijgen, er worden zelfs onweersbuien verwacht. Maar het is al half juni, over tien dagen begint de zomer. En in de zomervakantie is er nog nooit regen gevallen.

En over de zomer gesproken, vandaag las ik in de krant dat de zomervakantie dit jaar bijzonder lang zal zijn, omdat de laatste schooldag, 30 juni, en de eerste schooldag, 1 september, op een Shabbat vallen. Dat betekent twee dagen meer zomervakantie! En de middelbare scholieren krijgen al vakantie op 21 juni. Er zijn echter nog wel eindexamens voor de 11e en 12e klassen, maar vanaf juli is het vakantie.

Niet alle ouders zijn blij met deze lange vakantie, omdat ze natuurlijk niet zoveel vrije dagen hebben, zodat men vooral voor de kleinere kinderen voor voldoende bezigheden moet zorgen. Maar dat is niets nieuws. Er zijn zoveel pogingen gedaan om de zomervakantie in te korten, maar op de een of andere manier lijkt het niet te werken.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een aanzienlijke daling van de temperatuur. Sharav, vooral in de bergen en het binnenland. In de ochtend kunnen er in het noorden lichte regenbuien zijn. In de komende nacht een paar regenbuien in het noorden en aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, bij de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,50 m onder de zeespiegel.

Uit Sderot, de stad aan de grens met Gaza, die als geen andere stad in het land lijdt onder aanvallen vanuit de Gazastrook, kreeg ik gisteren een mooi verslag. Vandaag houdt de stad een workshop voor de kinderen uit Sderot en de omliggende gemeenten, een 'workshop vliegers maken'. Het klinkt vreemd in een tijd waarin de vlieger door terroristen uit Gaza werd veranderd in een wapen tegen Israël.

Nu wil de stad Sderot de vlieger aan de kinderen tonen als wat het eigenlijk is, een stuk speelgoed. De vlieger moet weer in zijn oorspronkelijke staat worden gebracht. Tijdens deze workshop, die vanmiddag plaatsvindt, leren de kinderen hun eigen vlieger te bouwen. Elke vlieger ontvangt een persoonlijk bericht waarmee de kinderen hem zullen laten vliegen. Tijdens de workshop krijgen de kinderen ook interessante verhalen en feiten te horen over de ontwikkeling van de vlieger. Dat is een geweldig idee.

Een paar weken geleden vond een soortgelijke gebeurtenis plaats in Kibboets Sa'ad. Daar maakten ze samen met de kinderen 'Vliegers van de Vrede'.

Het zou mooi zijn als de kinderen aan de andere kant van de grens met de vliegers zouden spelen in plaats van er een terreurwapen van te maken. Wij willen een rustige en vredige zomervakantie voor de kinderen aan beide kanten van de grens.

En nu wens ik u een prettig en rustige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.