Groeten uit Israël – Regen in het zuiden zou mooi zijn

Sunday, June 10, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezer,

Als je naar het weerbericht van vandaag kijkt, zou je denken dat de zomer hier bij ons nu inderdaad voet aan de grond heeft gekregen. Zonnig, en zelfs iets te warm voor het jaargetijde. Ook ’s nachts is het op veel plaatsen in het land met meer dan 20 graden heel lekker, gewoon zomer. Niet te snel, want morgen zullen de temperaturen weer gaan dalen, en in het noorden kunnen zelfs een paar druppels regen vallen. En daarna, dinsdag, zou het bovengemiddeld koel worden. En ook de regen zou, samen met bliksem en donder, nog een keer terugkomen. Deze 'winterse' gastrol zou dan tot woensdag rond de middag duren. Nou, ik ben benieuwd. Een eigenaardig jaar, wat betreft het weer.

En hier is een kort weerbericht voor vandaag: Helder met bovengemiddeld hoge temperaturen in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,50 meter onder de zeespiegel.

Het waterpeil van het Meer van Galilea daalt steeds verder, zoals u ziet. De titelfoto van vandaag komt van de promenade in Tiberias. De paar regendruppels die ons voor de komende dagen in het vooruitzicht zijn gesteld, zullen de slechte situatie van het meer wel nauwelijks beïnvloeden.

Het zou mooi zijn als het in het zuiden aan de grens met de Gazastrook eens flink zou regenen. Dan zou het voorlopig afgelopen zijn met die vuurvliegers, die voor de bewoners van het grensgebied met de Gazastrook een nachtmerrie zijn geworden. We hebben daar al vaker over bericht. Eerst alleen wat terzijde, maar met de tijd ontwikkelden die onschuldig lijkende vliegers zich tot een van de grootste bedreigingen voor de Israëlische woonplaatsen in het grensgebied. Elke dag verbranden er meer tarwevelden. Alleen al gisteren, op de shabbat, moest de brandweer moest de brandweer op tien verschillende plaatsen in totaal 45 branden bestrijden.

Inmiddels worden behalve vliegers ook heliumballonnen met brandbare stoffen over het grenshek naar de Israëlische velden en bossen gevlogen. De boeren zijn machteloos en radeloos. Het klinkt ook vreemd dat Israël niet overweg kan met die vliegers. Op raketten en mortiergranaten hebben we een antwoord, maar niet op die vliegers, dat is toch idioot en tragisch. Gisteren las ik dat het Israëlische leger nu voor het eerst waarschuwingsschoten heeft afgevuurd op degenen die de vliegers oplaten. Ik vermoed al wat voor krantenkoppen dat gaat opleveren als er iemand van hen door die schoten om het leven komt: 'Israël doodt Palestijnen bij het oplaten van vliegers'.

Het nieuwe lievelingsspelletje in de Gazastrook, vliegers oplaten (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Ik hoop zeer dat we een rustige week krijgen. Donderdag begint het WK voetbal, dan hebben we geen zin in problemen. Maar steeds wanneer ik aan het WK Voetbal denk, moet ik denken aan de WK van vier jaar geleden, waar tijdens de rust steeds weer raketalarmen klonken. Dat was eigenlijk al gek. Ik hoop dat we ditmaal alleen met voetbal te maken hebben.

Ik wens u nog een prachtige en rustige zondag. Bij ons is de nieuwe week al begonnen. Ook het volgende nummer van Israel Today gaat binnenkort naar de drukker. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.