Gespannen situatie bij grenshek op 'Naksa-dag'

vrijdag 8 juni 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger bereidt zich met versterkte troepenmacht voor op de gebeurtenissen van vandaag bij het grenshek van de Gazastrook. Vandaag is het de 'Naksa-dag', de Palestijnse herdenkingsdag van de Zesdaagse Oorlog en de Israëlische veroveringen van de Gazastrook, Judea en Samaria.

Afbeelding: Israëlische bewakers bij het grenshek (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Het leger verwacht dat vandaag duizenden Arabieren het grenshek op verschillende plaatsen zullen naderen voor conflicten met de Israëlische veiligheidstroepen. In het geval dat in de loop van het conflict raketbeschietingen vanuit de Gazastrook komen, heeft het Israëlische leger op verschillende plaatsen het raketafweersysteem Iron Dome opgesteld.

Vorige week heeft de Israëlische luchtmacht een oefening uitgevoerd ter voorbereiding van een mogelijke inzet in de Gazastrook. Er waren honderden gevechtsvliegtuigen bij betrokken. Er werd geoefend om binnen de kortste tijd honderden doelen aan te vallen, om zo nodig klaar te zijn voor een inzet.

De Israëlische luchtmacht heeft geoegfend voor uitgebreide aanvallen in het zuiden van de Gazastrook.

Israël heeft de inwoners van de Gazastrook ook deze keer in folders gewaarschuwd tegen deelname aan de vandaag door Hamas aangekondigde 'miljoenenmars naar Jeruzalem'. De folder zegt onder andere: 'Een wijs mens is een mens die van tevoren de gevolgen van zijn daden overweegt en dan beslist wat beter voor hem is. Als u overweegt om naar het grenshek te gaan, of het hek over te steken, dan zult u tot de conclusie komen dat dit niet de moeite waard was en u ook schaadt. Daarom is het voor u beter, niet deel te nemen aan de gewelddadige demonstraties bij het grenshek, dat u het hek niet oversteekt en dat u zich niet door Hamas tot een instrument voor zijn belangen te laten maken. Achter Hamas staat het Shi'itische Iran, dat zich ten doel heeft gesteld de regio in brand te steken vanwege zijn religieuze belangen. Het zou goed zijn als u zich niet door Hamas tot zijn gijzelaars laat maken, zodat zij ervan kunnen profiteren ten koste van het welzijn en de toekomst van de burgers van Gaza, met name de jongere generatie'.

De folder van het Israëlische leger (IDF)

De folder eindigt met de woorden: Om ernstige gevolgen te vermijden, roepen wij u op niet deel te nemen aan deze anarchistische demonstraties en uzelf niet in gevaar te brengen'.

Hamas van zijn kant riep de inwoners van Gaza op om deel te nemen aan de demonstratie. Daartoe heeft zij een video gemaakt die op het televisiekanaal 'al-Aqtza' is uitgezonden. Daar worden de burgers uitgenodigd om te verschijnen voor de 'Mars van de Terugkeer en de Beëindiging van de Blokkade'.

Een video van het al-Aqtza-kanaal ter voorbereiding op rellen in de Gazastrook

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.