Groeten uit Israël – Twee marsen op één dag

Friday, June 08, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is ons weer gelukt: we hebben het weekeinde gehaald. Weer een week voorbij. Het was de week van de vuurvliegers, die ons nog steeds grote problemen bezorgen. Elke dag worden vanuit het zuiden nieuwe branden gemeld, waarbij tarwevelden aan de vlammen ten offer vielen. De boeren zijn machteloos.

En het was een week waarin veel over voetbal werd gesproken, maar helaas over de niet-sportieve kant. Wij waren er getuige van hoe een voetbalwedstrijd, die spelers en toeschouwers vreugde moet bezorgen, voor politieke doelen werd misbruikt. Wie het nu heeft misbruikt, daarover wordt hier stevig gediscussieerd. Eén kant is van mening dat wij, de Israëli's, of Miri Regev, de minister voor Cultuur en Sport, deze gebeurtenis hebben misbruikt door de wedstrijd van zijn oorspronkelijke locatie in Haifa naar Jeruzalem te hebben gehaald.
De andere kant is van mening dat het de 'Palestijnen' zijn, en bovenal de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, die deze door iedereen verwachte wedstrijd misbruikte om Israël te schaden. Daarbij schaamde hij zich er niet voor zelfs bedreigingen tegen de Argentijnse ster Lionel Messi te uiten. Zijn dankbetuiging aan Messi na het afzeggen van de wedstrijd was naar mijn mening alleen maar onbeschoft.

Met een groot feest, de 'Pride Parade', sluit Tel Aviv deze week af. Sinds vanochtend vroeg zijn daar al talloze wegen voor het verkeer afgesloten, want om 12 uur plaatselijke tijd wordt daar reeds voor de twintigste maal de 'Pride Parade' plaats. Er worden rond de 200.000 deelnemers uit de hele wereld verwacht. Ik weet dat veel lezers vinden dat deze 'Pride-mars' niet kan. Maar Tel Aviv is een stad die alle mensen welkom heet en iedereen zo laat leven zoals hij of zij dat wenst. Dit onderwerp zal altijd weer discussies oproepen, maar wij zouden ons echt met de ware problemen bezig moeten houden, en daarvan zijn er bij ons helaas veel te veel.

Reclameclip voor de Gay Pride Parade 2018 in Tel Aviv-Jaffa met 13 praalwagens.

Een totaal andere mars is in de Gazastrook gepland in verband met de 'Naksa-dag', de herdenking van de verovering van de Westbank en de Gazastrook door Israël in de Zesdaagse Oorlog (1967). De situatie is gespannen en ik hoop ten zeerste dat men aan Arabische zijde eindelijk begrijpt dat het zinloos is om naar het grenshek te gaan, dat het zinloos is om zich door Hamas voor hun doel te laten exploiteren. Een mensenleven zou meer waard moeten zijn. En ik hoop dat onze militairen niet genoodzaakt worden hun geweren te gebruiken. Niemand zou dat echt willen. Dat het gezonde menselijk verstand eindelijk moge winnen, want anders zullen er ook ditmaal weer alleen verliezers zijn, aan beide kanten.

En hier is nog het weer voor vandaag in Israël, ditmaal erg kort, want de zomer nadert: Helder, met bovengemiddeld hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,49 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en vooral rustige vrijdag en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.