Verandering van Saoedische houding tegenover Israël

Wednesday, June 06, 2018 |  Yochanan Visser
De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman staat bekend om zijn 'out of the box' denken en zijn ambitieuze ingrijpende hervormingen in Saoedi-Arabië, waar hij vele vijanden heeft gemaakt tijdens een zuivering die elites, waaronder leden van de koninklijke familie, vorig jaar beroofde van hun illegaal verkregen rijkdom.

Afbeelding: Voormalig premier Shimon Peres begroette in 1996 de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Saud El Faisal tijdens een bijeenkomst van de vredesconferentie in Sharm el Sheikh, Egypte. (Foto: Ohayan Avi / GPO

De Saoedische leider, die naar verwachting binnenkort koning wordt omdat zijn zieke vader Salman aan Alzheimer lijdt, heeft ook de houding van zijn land ten opzichte van Israël radicaal veranderd. Het wordt, door de Saoedi's niet langer beschouwd als een uitgestotene of illegaal implantaat in het Midden-Oosten,.

Volgens een bericht> in de Emiratische krant Khaleej Times heeft MBS - zoals hij door veel van de media wordt genoemd - onlangs een reeks ontmoetingen georganiseerd tussen Saoedische topfunctionarissen en hun Israëlische tegenhangers tijdens zijn bezoek aan Caïro, Egypte in maart.

Officieel hadden de bijeenkomsten betrekking op het ambitieuze plan van MBS voor de bouw van de megastad Neom, die deels ook in Jordanië en Egypte zal worden gebouwd, maar ook op het komende Amerikaanse plan voor de oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict. Het plan van $ 500 miljard voor de bouw van Neom, een stad van 26.500 vierkante kilometer (de grootte van België), omvat hydro-agrarische projecten die naar verluidt met Israëlische hulp zullen worden gerealiseerd.

Vrijheid van religie
MBS heeft ook opgeroepen tot vrijheid van godsdienst in Saoedi-Arabië. Hij bezocht onlangs de hoofden van de Koptische Kerk in Egypte en de Anglo-katholieke Kerk in het Verenigd Koninkrijk en ondertekende een overeenkomst met het Vaticaan om kerken in het ultra-conservatieve moslimland te bouwen.

Palestijnse mini-staat
Bin Salman werkt verder samen met Jason Greenblatt en Jared Kushner, Trumps Joodse verbindingsmannen voor het Midden-Oosten en Israël, aan een 'out of the box'-oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict dat naar verluidt de oprichting van een beperkte Palestijnse Staat omvat. De Palestijnse mini-staat zou niet Oost-Jeruzalem als hoofdstad hebben, maar Abu Dis volgens berichten in de media, terwijl Israël de veiligheidscontrole zou behouden over de Jordaanvallei en grote gebieden in Judea en Samaria.

Het plan wekte de woede van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, die in januari naar Saoedi-Arabië werd geroepen, waar hij volgens het Israëlische tv-kanaal KAN door MBS werd geïnformeerd over Trump's 'overeenkomst van de eeuw'. Abbas keerde in totale shock terug naar Ramallah en noemde later het plan 'de klap van de eeuw'.
Tijdens een toespraak van twee uur voor de Palestijnse Centrale Raad op 15 januari 2018 heeft de Palestijnse leider herhaaldelijk president Trump vervloekt en beloofd dat de Palestijnse Autoriteit zou 'terugslaan'.

MBS ontmoette later, tijdens een lange reis in de Verenigde Staten waar hij opnieuw gesprekken voerde met Kushner en Greenblatt, een delegatie van Joodse Amerikaanse leiders. Details van de ontmoeting met de Joodse delegatie werden later naar de media gelekt en suggereerden dat de Saoedische kroonprins Abbas en andere Palestijnse leiders had 'uitgekafferd' omdat ze elke gelegenheid, om een vredesakkoord met Israël te sluiten, afwijzen.
De Palestijnse Arabieren zouden het vredesplan van Trump moeten aanvaarden of 'simpelweg zwijgen' zou MBS de Joodse leiders naar verluidt hebben verteld.

De veranderende Saoedische houding ten opzichte van Israël, geïnspireerd door kroonprins, is ook weerspiegeld in recente publicaties van intellectuelen, commentatoren en journalisten in het olierijke Koninkrijk.
Saoedische schrijvers 'hebben in toenemende mate openlijk hun steun uitgesproken voor Israël, hun beleid ten aanzien van Iran goedgekeurd en zelfs opgeroepen tot het normaliseren van de betrekkingen en het sluiten van vrede met dit land', berichtte het Media-onderzoeksinstituut in het Midden-Oosten (MEMRI) vorige week.

Tijdens de zogenaamde 'Grote Mars van de Terugkeer' bijvoorbeeld, de door Hamas georganiseerde wekelijkse gewelddadige protesten aan de grens tussen Gaza en Israël, stelden enkele Saoedische commentatoren Hamas en Iran verantwoordelijk voor de dodelijke rellen en zeiden dat Hamas en Iran 'hun belangen behartigden ten koste van de kinderen van Gaza'.

Iran heeft duidelijk de plaats ingenomen van Israël als grootste vijand van Saoedi-Arabische, een feit dat ook prominent aanwezig is in vele artikelen en commentaren die onlangs in het land zijn gepubliceerd.

'Vandaag hebben de Arabieren geen andere keus dan zich te verzoenen met Israël en een alomvattende vredesovereenkomst (ermee) te ondertekenen, om zich vrij te maken voor de confrontatie met het grote Iraanse plan in de regio en het (Iraanse) nucleaire programma, en om een einde te maken aan de (Iraanse) inmenging in Arabische aangelegenheden', schreef Achmad Al-Jumay'a, de voormalige adjunct-hoofdredacteur van het Saoedische dagblad Al-Riyadh vorige maand.

'Als er een oorlog uitbreekt tussen Israël en Iran, gericht op het verwijderen van de buitenlandse milities die Iran naar Syrië heeft gebracht, wie zult u dan steunen? (...) (Mijn) antwoord, dat niet veel moed kost om het openlijk in de krant te zetten, is dat ik mij zal scharen aan de zijde van Israël', zo riep Ali Sa'd Al-Moussa, columnist van de regeringskrant Al-Watan, later uit.

Al-Moussa kreeg steun van Muhammad Aal Al-Sheikh, een senior columnist in de Saoedische krant Al-Jazirah, die ook schreef dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, terwijl andere Saudische commentatoren soortgelijke dingen hebben geschreven.
De Saoedische intellectueel Abd Al-Hamid Al-Hakim, voormalig directeur van het Midden-Oostencentrum voor Strategische en Juridische Studies in Jeddah, is het meest uitgesproken in zijn steun voor de Joodse staat. Al-Hakim feliciteerde Israël met zijn 70e Onafhankelijkheidsdag en verwelkomde de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Hij schreef ook dat joden een historisch recht hebben op het land Israël, een recht dat is geworteld in de 'monotheïstische geschriften'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.