Groeten uit Israël: Het Teddy stadion blijft leeg

Wednesday, June 06, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers!

Al weken is men zich hier bij ons aan het voorbereiden op de grote dag. Het nationale voetbalelftal van Argentinië heeft in Israël heel veel fans, vooral de Argentijnse ster Lionel Messi is hier zeer geliefd. Zaterdagavond zou in Jeruzalem de laatste voorbereidings­wedstrijd van Argentinië voor de WK plaatsvinden, tegen het Israëlische nationale elftal. De kaarten voor de wedstrijd waren na slechts enkele uren al uitverkocht. In de media werd bericht over klachten dat mensen die goede contacten met het Ministerie van Sport hadden, veel kaarten hadden achtergehouden (beetje pijnlijk). Daarna werden meer kaarten vrijgegeven, die natuurlijk ook heel snel uitverkocht waren. Er werden 5000 kaarten aan kinderen uit het grensgebied bij de Gazastrook gegeven, om hen misschien wat te compenseren voor de niet gemakkelijke tijd met sirenes, raketten en door vuurvliegers veroorzaakte branden. Er werden bussen georganiseerd, de zaterdag moest een feestdag worden.

Maar er gingen steeds meer stemmen op die zich tegen de wedstrijd in Jeruzalem uitspraken. De Palestijnse Autoriteit, en vooral de voorzitter van de Palestijnse voetbal organisatie Jibril Rajoub, wendde zich tot de Argentijnse ster Lionel Messi en riep hem op niet naar Israël te komen. Ook liet hij het niet bij zijn verzoek, maar riep hij alle Palestijnse voetbalfans op om hun T-shirts met de kleuren van Argentinië te verbranden. En niet alleen dat. Rajoub riep op, Lionel Messi te boycotten. Overal ter wereld.

Oproep tot boycot tegen Messi

Messi en zijn teamgenoten zouden zelfs persoonlijke dreig brieven hebben gekregen. Terreur organisaties hadden de Argentijnse spelers en hun gezinnen bedreigd. Zodoende heeft Israël de wedstrijd al vóór het eerste fluitsignaal verloren. Gisteren heeft de Israëlische ambassade in Argentinië bekend gemaakt dat de wedstrijd is afgezegd.

Eigenlijk zou de vriendschappelijke wedstrijd tussen Israël en Argentinië in het Sammy Oferstadion in Haifa plaatsvinden. Maar toen zette de minister voor Cultuur en Sport, Miri Regev, zich ervoor in om de wedstrijd naar Jeruzalem te halen. En dat triggerde de Palestijnse 'inspanningen' tegen de wedstrijd. Israël zou een sportief gebeuren willen misbruiken voor zijn politieke doeleinden. Er kwam een hele campagne op gang. Het Teddystadion in Jeruzalem zou gebouwd zijn op de ruïnes van een Palestijns dorp. Dus als er een wedstrijd in Jeruzalem zou moeten plaatsvinden, dan zou Argentinië tegen het Palestijnse nationale elftal moeten spelen, want Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van Palestina, aldus een Palestijnse speler.

De Argentijnen werd dit allemaal te veel. Ik kan me dat ook wel voorstellen. Zij kunnen deze stress enkele dagen voor het begin van de WK in Rusland echt niet gebruiken. En daarom sluit ik me niet aan bij de kritische stemmen die de Argentijnen veroordelen wegens hun beslissing om niet naar de wedstrijd te komen. De gezinnen van de spelers werden met hun leven bedreigd.

Nu de wedstrijd dan ook niet zal plaatsvinden, veranderde de dreigende toon van Rajoub, die eerst had opgeroepen tot een totale boycot van Messi en het verbranden van de t-shirts. 'De Palestijnse voetbalbond bedankt de door Messi geleide Argentijnse spelers voor hun weigering om niet-sportieve politieke doelen te steunen. Waarden, moraal en sport hebben vandaag gewonnen, en Israël heeft door dit opzeggen van de wedstrijd een rode kaart gekregen,' zei hij tevreden.

Intussen wil de Israëlische voetbalbond protest aantekenen bij de FIFA wegens de door de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond geuite persoonlijke bedreigingen tegen Messi en de andere Argentijnse spelers

Momenteel probeert men van Israëlische zijde nog steeds om de Argentijnen over te halen om toch nog naar Jeruzalem te komen. De kans dat dit lukt is echter zeer klein.

Intussen wordt in Israël de schuldige gezocht voor het afzeggen van de wedstrijd. De minister van Cultuur en Sport, Miri Regev, moet nu stevig incasseren. Zij zou er de schuld van zijn, zeggen velen. Waarom? Omdat haar ministerie ervoor zorgde dat de wedstrijd van Haifa naar Jeruzalem zou worden verplaatst. Daarvoor werd de Argentijnen niet minder dan 2,7 miljoen sjekel (ca. € 675.000) betaald. En toen werd de wedstrijd geannuleerd. Israël zou de wedstrijd door een schot in eigen doel hebben verloren, schreef Knesset-afgevaardigde Tzipi Livni.

Helaas is het typisch voor ons Israëliërs om de zondebok meteen onder onszelf te zoeken. Argentinië heeft in het verleden al vaker in Israël gespeeld; de laatste keer verloor het in het Teddy-stadion met 1-2 van Israël. Het lijkt net zo als met die oproepen om Eurovisie komend jaar in Jeruzalem te boycotten. Wij Israëli's zijn in het spel van het uitleggen de verliezers van de wereld. Men gelooft ons niet. En als men de beelden ziet uit de Gazastrook, met de doden daar, wat kunnen een paar verbrande tarwevelden dan nog helpen om ons aanzien in de wereld te verbeteren. Maar dat we nu ook onder elkaar onenigheid hebben en een schuldige zoeken, dat levert volgens mij helemaal niets op.

Wie de wedstrijd voor politieke doeleinden misbruikte, was volgens mij Jubril Rajoub. Israël mag zelf beslissen waar een voetbalwedstrijd wordt gespeeld.

Over acht dagen beginnen WK-wedstrijden. De Israëlische fans van Argentinië zullen ook Messi en zijn kameraden blijven steunen.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere stijging van de temperaturen;. In de bergen en in het binnenland bovengemiddeld warm. ’s Middags harde noordenwind aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gezonken en staat nu op 213,485 meter onder de zeespiegel.

Vandaag zal er hier bij ons nog wel de hele dag over de gemiste wedstrijd en over Argentinië praten. Ik wens u een prachtige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.