Veiligheidstroepen verwachten weer onrust bij grenshek

Tuesday, June 05, 2018 |  Redactie Israel Today
Deze week wordt in de Gazastrook de 51ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog herdacht. Deze dag wordt 'Naksa dag' genoemd, hij herinnert aan de Israëlische veroveringen van de Gazastrook en van Judea en Samaria.

Aan Israëlische zijde verwacht men daarom een ​​nieuwe golf van geweld bij het grenshek van de Gazastrook. Hamas heeft bevolen de demonstraties voor vandaag, 5 juni, uit te stellen tot komende vrijdag. De organisatoren van de 'Naksa-dag' zeiden dat ze de dag samen met de 'Jeruzalemdag', die ook op vrijdag in Iran plaatsvindt, wilden vieren. Het kan echter ook zijn dat Hamas gewoon wil afwachten en kijken of er in de komende paar dagen een officiële wapenstilstand met Israël komt.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen menen echter, dat ondanks het uitstel van 'Naksa Dag' tot vrijdag, enkele duizenden onruststokers zich bij het grenshek zullen verzamelen voor rellen met het Israëlische leger en zich een weg door het grenshek te knippen.

Het Israëlische leger schat dat op zijn minst vijfduizend 'demonstranten' zich zullen verzamelen op zes verschillende locaties langs de grens. Daarom werden meer eenheden van het leger naar de grens en naar nabijgelegen steden gebracht voor versterking.

Grote brand nabij hogeschool Sapir door brandende vliegers
Vlakbij de hogeschool Sapir in district Sha'ar Hanegev zijn er grote branden geweest als gevolg van een aantal brandende vliegers. Meerdere brandweerkorpsen wisten de brand onder controle te krijgen, maar het hele universiteitscomplex was gehuld in een zwarte rookwolk. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. De lessen konden worden voortgezet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.