Groeten uit Israël – Blijf van onze markt af!

Tuesday, June 05, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Zoals u ongetwijfeld weet, loop ik elke ochtend door de Machane-Jehoedamarkt op mijn route naar de redactie. Ik houd van deze plek. Al om 7 uur ’s ochtends, als de markt zich voorbereidt op de nieuwe dag, zijn er heel wat mensen aanwezig. Velen, zoals ik, die op weg zijn naar hun werk, en sommigen, vooral ouderen, hebben al wat gekocht. De sfeer is gewoon geweldig. Deze markt brengt mensen met uiteenlopende achtergronden bij elkaar.

Als ik ’s middags na het werk weer door de markt loop, zit het vol. Een kleurrijke drukte van mensen die hun boodschappen doen, maar ook van veel toeristen die met de camera iets van deze markt mee naar huis willen nemen. Tussen de groente- en fruitkraampjes zijn er nu steeds meer kleine pubs en restaurants die u uitnodigen voor een pauze. Hier en daar is er ook een sieradenwinkel of een winkel voor mobiele telefoons. De markt is er niet meer alleen voor groenten en fruit. Mensen houden van de sfeer daar.

Tegen het einde van de dag verandert de markt langzaam van gezicht. De groente- en fruitverkopers gaan naar huis, en plotseling worden er meer stoelen uit de pubs en bars gehaald en in de straatjes van de markt neergezet. De hele markt is omgetoverd tot een uitgaanscentrum met veel bars en restaurants. Vaak is er ook live muziek. Elke avond zijn de tafels vol, de verandering van de markt is voltooid.

’s Avonds op de markt (foto: Liba Farkash/Flash90)

Onze plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Litzman van de Thora-partij schijnt zich hieraan te ergeren. Op 30 oktober worden in Israël gemeente­raads­verkiezingen gehouden. In Jeruzalem wordt een nieuwe burgemeester gekozen. Aangezien de huidige burgemeester, Nir Barkat, zich niet meer verkiesbaar stelt omdat hij zijn geluk wil beproeven in de nationale politiek, krijgt Jeruzalem een nieuwe burgemeester. Litzman kondigde vorige week aan dat zijn orthodoxe Thora-partij slechts één kandidaat zou steunen, die een einde zou maken aan de gewoonte om de Machane-Jehudamarkt elke avond in een amusementswijk te veranderen. Het zou niet alleen gaan om de vrijdagavond en het in acht nemen van de Shabbat, maar überhaupt. Hij is van mening dat de bars en de feesten van jongeren elke avond tot uitspattingen zouden leiden, schadelijk zouden zijn voor het milieu en een slechte invloed zouden hebben op het onderwijs. Zijn partij zou slechts één kandidaat steunen, die belooft als burgemeester van Jeruzalem hier een einde aan te maken.

Jeruzalem heeft niet veel uitgaansbuurten voor de mensen. Er is nog een ander complex met restaurants op het terrein van het oude station, die ook open zijn op Shabbat. Op verzoek van de orthodoxe fractie in de gemeenteraad zouden ook deze nu gesloten moeten worden, maar dat werd toen verhinderd. Maar om nu de mensen het plezier van de markt te ontnemen? De markt en vooral de transformatie ’s avonds is een van de attracties van de stad.

Geen van de kandidaten voor de verkiezing van een opvolger voor de burgemeester van Jeruzalem heeft tot nu toe ingestemd met de eis van de orthodoxe minister om een paar stemmen te winnen. De orthodoxe partij probeert met haar eis druk uit te oefenen op de kandidaten, en daarvoor is ieder middel toegestaan.

Ik zou er begrip voor hebben gehad als het over de openstelling op Shabbat ging, maar daar gaat het helemaal niet om. Dus ik denk niet dat iemand zich zorgen hoeft te maken dat er snel een einde komt aan de bars op de markt. Nee, zover zal het niet komen. Dus, als iemand van u binnenkort weer eens in Jeruzalem komt, ga dan ’s avonds naar de markt en geniet van deze heel bijzondere sfeer. Het weer is er op dit moment heel geschikt voor. Het is een beetje warmer geworden, maar niet te warm.

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. Tegen de middag kunnen er in de bergen en in het noordoosten van het land af en toe buien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,48 meter onder de zeespiegel.

En in de hoop dat ik vaker iets over minder belangrijke dingen kan schrijven, en in de hoop op rust en vrede, wens ik u een prachtige en prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.