Koeweit: Israël haten als afleiding van eigen gebreken

Monday, June 04, 2018 |  Tsvi Sadan
Koeweits oproept tot een VN-resolutie voor het opzetten van een internationale 'beschermingsmissie' voor de Palestijnen, is slechts de laatste in een lange reeks initiatieven van het olierijke emiraat om Israël te veroordelen en te belasteren. Wat is er toch aan de hand met Koeweit, en waarom negeert de wereld dit?

Een Israëlische deelnemer aan de rally van Jordanië in 2007 poseert met sjeiks uit Koeweit. Een dergelijke vriendschappelijke ontmoeting zou vandaag waarschijnlijk door het regime van Al-Ghanim worden afgekeurd. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Je hoeft alleen maar terug te denken aan het schandalige gedrag van de voorzitter van de Nationale Assemblee van Koeweit, Marzouq Al-Ghanim, tijdens het Forum voor Internationale Parlementen in Sint-Petersburg in oktober jongstleden. 'Bezetter en moordenaar van kinderen', zo schold hij tegen Israëlische delegatie, die het forum verliet nadat Al-Ghanim zei dat Israël 'de ergste vorm van terrorisme vertegenwoordigt'.
Kuwait Airways discrimineert al meer dan twee jaar Israëli's, een praktijk die overigens door een Duitse rechtbank is goedgekeurd. Kortom, Koeweit, dat (na de Iraakse bezetting) zijn bestaan aan het Westen te danken heeft, is een echte bedreiging geworden voor Israël.

Om het gedrag beter te begrijpen van Koeweit's de facto heerser, deze 49-jarige miljardair die meestentijds invalt voor de afwezige 89-jarige Emir Sabah Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, sprak ik met Edy Cohen van het Begin-Sadat Center for Strategic Studies. Cohen, die tienduizenden volgers heeft op zijn Arabisch-talige Facebook-pagina en één van de weinige Israëli's is die is uitgenodigd om over Al-Jazeera te spreken, kent de moslimwereld minstens zo goed als de moslims zelf.

Cohen zegt dat het inbeuken van Al-Ghanims op Israël een slimme tactiek is om in de moslimwereld aan populariteit te winnen. Zijn reputatie werd zwaar beschadigd nadat hij in 2011 Koeweits parlementsleden, die protesteerden tegen corruptie, gevangen zette. Al-Ghanim is nu een held van de Palestijnen, die, laten we dat niet vergeten, over Saddam Hoessein hebben gejuicht. Straatjes in Nabloes en Qalqilya zijn vernoemd naar de Iraakse dictator, die zoals bekend Koeweit binnenviel en probeerde te annexeren. Dit, zegt Cohen, laat eens te meer zien dat haat tegen Israël de anders diep verdeelde moslims verenigt.

Koeweits veroordeling van Israël, zegt Cohen, is weer een ander ernstig geval van hypocrisie. Weinigen in de wereld hebben ooit gehoord van “Bidoon”,' zegt hij. Bidoon, vertaald als 'zonder', komt vooral voor in Koeweit, en verwijst naar een sociale klasse zonder rechten. Cohen ziet deze Bidoons als niets minder dan 21e-eeuwse slaven. Het was Al-Ghanim zelf die de Koeweitse wet opzegde, die het staatsburgerschap en de rechten toekende aan meer dan 70.000 mensen die onder de onderdrukkende Bidoon status leefden. Deze persoon die Israël onophoudelijk veroordeelt, die zich voedt met de Palestijnse hoop om Israël uit te roeien, ontzegt zijn eigen volk de grondrechten.

Dit is het nieuwe Koeweit, zegt Cohen, en het is een schande dat de rest van de wereld de ogen blijft sluiten voor de echte schurken in deze regio. Cohen concludeert dat alles wat iemand moet doen om weg te komen met despotisme in het huidige Midden-Oosten, is je eigen wangedrag afleiden naar Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.