Groeten uit Israël – Vliegers zijn geen speelgoed meer

Monday, June 04, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers!

De laatste tijd wordt hier bij ons in de media steeds meer gesproken over vliegers, die elke dag vanuit de Gazastrook met behulp van de westenwind naar Israëlische akkers vliegen en daar aanzienlijke schade aanrichten. Toen de eerste zogenaamde vuurvliegers op de Israëlische velden neerkwamen, accepteerden wij dat met een lichte glimlach.'OK, nu proberen ze het met vliegers,' dacht men. Maar het werden er steeds meer. Elke dag branden ergens in het grensgebied naar de Gazastrook tarwevelden, bossen, natuurreservaten, wat niet alleen de natuur maar ook de bestaansbasis van de Israëlische boeren in gevaar brengt.

Brandend tarweveld, een bijna dagelijkse gebeurtenis (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ons leger is erg inventief. Voor alles heeft men oplossingen gevonden. Raketten en mortiergranaten worden door de Iron Dome afgeweerd, terreurtunnels van Hamas worden met uiterst moderne technologie onder de grond ontdekt, hoge­resolutie­camera’s onder drones herkennen nu ook de kleinste verdachte beweging in de Gazastrook.

Tegen één bedreiging heeft het leger nog geen oplossing gevonden: de vuurvliegers. Zij vliegen door, met honderden tegelijk, en verbranden onze velden en bossen. Op de een of andere manier lijken ze onderschat te zijn. In geen enkele wapenstilstand is met deze vliegers rekening gehouden, ze zijn bij onderhandelingen tot nog toe volledig genegeerd.

Ik geef toe dat ook ikzelf deze vliegers in het begin niet serieus heb genomen. Wat kan zo’n vlieger nou aanrichten? Het is speelgoed. Elk jaar wordt er in het Israëlmuseum in Jeruzalem een vliegerfestival (zie titelfoto) gehouden, waar we vroeger met onze kinderen altijd graag heen gingen. Nooit had ik kunnen denken dat zo’n vlieger een wapen, een terreurmiddel zou kunnen worden.

Allang geen speelgoed meer. Vuurvliegers in de Gazastrook, klaar om ingezet te worden (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Maar precies dat zijn deze vuurvliegers. Het zijn wapens die ons bedreigen, ze vernietigen onze velden. Gisteren las ik in de krant dat het Israëlische leger deze vliegers al twee jaar kende. Maar pas nu worden ze serieus genomen. Met de tunnels, de raketten en de mortiergranaten kunnen we inmiddels best goed overweg, ook al is zo’n raketalarm steeds weer onaangenaam. Nu moet er een middel tegen de vuurvliegers worden gevonden. Het Israëlische leger is er wel in geslaagd om met behulp van drones een aanzienlijk aantal vliegers te verzamelen, maar er komen er steeds meer.

Toen er een week geleden raketten vanuit de Gazastrook waren afgeschoten, verscheen er in een krant een spotprent, waarin terroristen gevraagd werd waarom ze nu raketten begonnen af te vuren. 'De vliegers waren op,' was hun antwoord.

Ik ben benieuwd of we toch nog een goede inval krijgen die de mensen aan de andere kant ervan zal overtuigen dat het niet lonend is om met vliegers te blijven spelen.

Waarom hebben we toch zo vaak westenwinden, vraag ik me af. Als hij uit het oosten zou komen, zouden we die problemen met die vliegers helemaal niet hebben. Maar oostenwind betekent meestal ook sharav en hoge temperaturen, wat ook niet zo fijn is. En dat brengt ons nu bij het weer. Dat is nog steeds heel aangenaam. Van de regen die de afgelopen dagen steeds weer werd voorspeld, hebben we niets gemerkt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, zonder bijzondere temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,47 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en ene succesvolle start in de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.