Weer onlusten bij het grenshek van de Gazastrook

Sunday, June 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Ook dit weeikeinde braken er weer rellen uit bij het grenshek met de Gazastrook, ondanks de overeengekomen wapenstilstand. Ditmaal had de protestmars, aangekondigd als demonstratie, de titel 'Vrijdag van Gaza naar Haifa' gekregen. Ongeveer 10.000 mensen gaven gevolg aan de oproep en verzamelden zich bij het grenshek, zoals elke vrijdag.

Zoals altijd bij de 'demonstraties', die door velen 'vreedzaam' werden genoemd, werden er banden aangestoken en werden er stenen en molotovcocktails naar de Israëlische soldaten gegooid. Zoals altijd werden vrouwen en kinderen naar de eerste rijen van het grenshek gestuurd om als menselijke schilden terroristen van Hamas te beschermen.

Vrouwen en kinderen op de eerste rij gisteren bij het grenshek (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Tijdens de rellen werd een 21-jarige Arabische vrouw, die vrijwilligerswerk deed als paramedicus, gedood door schoten die door het Israëlische leger waren afgevuurd. In de afgelopen weken had ze medische zorg verleend aan gewonden tijdens de rellen aan de grens. Het Israëlische leger is begonnen met een onderzoek naar de achtergrond van het incident. Het is nog niet duidelijk of ze is doodgeschoten terwijl ze bezig was met het verlenen van medische zorg aan gewonde mensen. Dit is de tweede vrouw die is omgekomen bij de rellen aan de grens.

Tijdens de rellen slaagde een 'demonstrant' erin de grensovergang over te steken, een granaat neer te leggen, die explodeerde, en terug te keren naar Gaza. Bij een ander incident werd een voertuig van het Israëlische leger verbrand. In beide gevallen raakte niemand aan Israëlische zijde gewond.

Terroristen bij het grenshek (Foto: IDF)

Zaterdag probeerde een groep terroristen het grenshek te doorbreken. Ze werden echter gezien door de Israëlische veiligheidstroepen, die vervolgens het vuur op hen openden. De terroristen vluchtten terug naar Gaza.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.