Groeten uit Israël – Noem je dat wapenstilstand?

zondag 3 juni 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezer!

Het begrip ‘wapenstilstand’ schijnt betrekkelijk te zijn. Dat werd me vannacht duidelijk, toen om kwart over één de ‘Red Alert’-app van mijn mobieltje me weer wakker maakte. Eerst dacht ik dat ik mijn wekker verkeerd had ingesteld. Maar toen zag ik dat er vanuit de Gazastrook weer raketten waren afgevuurd. Ik kan niet zeggen dat me dat erg verraste. Toen zette ik de app weer uit en ging verder slapen.

Vanmorgen vroeg zag ik dat er later nog meer alarmen zijn gegeven. Nou, mooi, dacht ik. Dat was het dan met de rust en de wapenstilstand, een grap. Hebben we dan echt geloofd dat het van nu af aan rustig zou blijven? Vrijdag begon het alweer bij het grenshek, toen de in het buitenland graag vreedzame demonstraties genoemde aanvallen weer begonnen, met alles wat daarbij hoort. Over de gebeurtenissen bij het grenshek straks meer.

Hamas schijnt niet echt in rust geïnteresseerd te zijn. Integendeel zelfs. Want zolang de onlusten aan het grenshek door blijven gaan, wordt de kritiek op Israël gericht, en niet op Hamas, dat zich niet lijkt te interesseren in het welzijn van zijn burgers. Want zodra het in de Gazastrook rustig wordt, zouden de mensen misschien gaan inzien wie de schuld heeft aan hun miserabele situatie.
Ongeveer een week geleden heeft een jongeman in de Gazastrook zichzelf in brand gestoken en zich zo tegen Hamas uitgesproken. Hamas geeft er daarom de voorkeur aan om de gespannen situatie aan de grens in stand te houden. Ook van de dood van een verpleegster afgelopen weekeinde zal Hamas zich niet hebben gestoord. Want gebeurtenissen zoals deze zijn prima te gebruiken als propaganda tegen Israël over de hele wereld. 'Israël doodt verpleegster', wat een prachtige krantenkop! Als Hamas echt om het welzijn van zijn burgers zou geven, zou men hen niet oproepen om met vrouwen en kinderen naar het grenshek te gaan, liefst helemaal vooraan. Er had niemand hoeven te sterven als Hamas op verantwoorde wijze voor het welzijn van de Gazastrook zou handelen. Maar in plaats daarvan bouwen ze liever nog een tunnel en sturen ze hun burgers het onheil in.

Misschien wacht Hamas er alleen maar op dat Israël genoeg heeft van dit 'spelletje' en serieus begint aan weer een operatie in de Gazastrook. Dan kan Hamas zich weer als slachtoffer presenteren en als beschermer van zijn burgers in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand Israël. Ook de laatste operatie in de Gazastrook vond plaats ten tijde van de WK voetbal. Zou het nu weer zo gaan? Of krijgen we binnenkort weer 'rust' à la Hamas?

Ondanks alles gaat hier bij ons het dagelijks leven door. Daarom tot slot nog iets leuks. Wie momenteel over Israëls markten loopt, kan overal lekkere kersen zien en kopen. Want bij ons is de kersentijd begonnen. Vooral in het weekeinde maken veel Israëliërs een ritje naar een van de talloze 'kersenfestivals', die in veel plaatsen worden gehouden waar kersen worden verbouwd. Daarbij kan dan het hele gezin zelf zijn kersen plukken. Daarbij zijn er dan nog heel wat andere activiteiten, een echte happening voor het hele gezin, zoals hier in de video van het kersenfestival in de Yatir-regio:

Het Yatir-bos is overigens het grootste door mensenhanden geplante bos in Israël, en het grootste ter wereld in een regio die voor de helft uit woestijn bestaat.

En nu kort het weer. Het blijft heel prettig, van de voorspelde lichte regen heb ik niets gemerkt.
Hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met kans op lichte regenbuien in het noorden van het land. Tegen de middag kunnen er ook in de bergen lichte buien vallen. De temperaturen veranderen nauwelijks. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Beersheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,46 meter onder de zeespiegel.

Helaas is het waterpeil van het Meer van Galilea weer aan het dalen. Elke dag worden we in de media opgeroepen om zuinig te zijn met water.

Ik wens u een prettige en echt rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.