Weer raketten uit Gaza, weer Israëlische reacties

Sunday, June 03, 2018 |  Redactie Israel Today
De wapenstilstand, die enkele dagen geleden werd bereikt, heeft niet lang stand gehouden. Afgelopen nacht klonken in het grensgebied met de Gazastrook meerdere malen de sirenes, nadat opnieuw raketten vanuit de Gazastrook naar Israël waren afgeschoten.

Het eerste raketalarm klonk rond 0:39 uur in Sderot en andere plaatsen in het gebied. De raketverdediging Iron Dome onderschepte een raket nog boven de Gazastrook. Dit was het begin van een hele reeks raketalarmen in het grensgebied met Gaza. Iron Dome onderschepte nog een raket. Het laatste alarm klonk om 3:15 uur.

Als reactie op de raketaanvallen viel de Israëlische luchtmacht gisteravond tien doelen van Hamas in de Gazastrook aan. Het ging onder meer om gebouwen van Hamas voor de opslag en productie van wapens. Tijdens de Israëlische aanvallen was er opnieuw een raketalarm en de Iron Dome onderschepte nog een raket die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd. Vanochtend vielen vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht nog vijf doelen van Hamas aan in het noorden van Gaza.

Het Israëlische leger benadrukte dat Hamas werd gezien als de enige die verantwoordelijk is voor wat er in Gaza gebeurt. 'Als Hamas blijft kiezen voor de weg van terreur in plaats van de problemen van de burgers van Gaza op te lossen, zal het een hoge prijs betalen', waarschuwde een woordvoerder van het Israëlische leger.

Ondertussen is de Israëlische bevolking in het grensgebied met de Gazastrook opgeroepen om hun dagelijks leven voort te zetten. Het onderwijs in kleuterscholen en scholen vindt vandaag zoals gewoonlijk plaats.

Brandende vliegers uit de Gazastrook veroorzaken grote schade
Niet alleen de raketaanvallen vanuit de Gazastrook laten de bevolking in het Zuiden niet met rust. Er is nog geen effectief middel gevonden tegen de zogenaamde branddraken, die nog steeds naar Israëlische velden worden gevlogen en voor miljoenen schade aanrichten. Afgelopen weekend hebben de vliegers uit de Gazastrook een reeks branden veroorzaakt. In totaal waren twaalf brandweerploegen en vier blusvliegtuigen van de brandweer betrokken bij het blussen van de branden.
Er was een bijzonder grote brand in het natuurreservaat Karmiya, ten noorden van de Gazastrook. Geschat wordt dat ongeveer een derde van het oppervlak van het natuurreservaat het slachtoffer is geworden van de vlammen, 30 hectare.

Brand in Karmiya

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.