Groeten uit Israël – Terug naar het dagelijks leven

Friday, June 01, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezer,

Steeds weer verbaas ik me erover hoe snel de tijd voorbijgaat. Vandaag is het alweer 1 juni. Dat is de maand waarin de zomer begint. Maar uitgerekend nu is het duidelijk koeler geworden. Momenteel is het zelfs koeler dan op veel plaatsen in Duitsland, wat echt niet zo vaak gebeurt. Ook dat er nog steeds lichte regenbuien kunnen vallen, is allesbehalve normaal voor de maand juni. Maar ook de maand mei was, wat het weer aangaat, niet echt normaal.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met hier en daar kans op regenbuien en onweer in het noorden van het land. De temperaturen zijn voor het jaargetijde te laag. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is opnieuw een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,45 meter onder de zeespiegel.

En doordat de tijd zo snel voorbij gaat, is het vandaag ook alweer vrijdag, weekeinde, de shabbat staat voor de deur. En nee, ik ben vandaag nog niet de deur uit geweest om boodschappen te gaan doen. Doordat ik gisteren al wat heb gehaald op de Machane-Yehoedamarkt in Jeruzalem, ontbrak er niet meer zoveel, zodat ik deze kleine inkopen wat later kan doen.

Deze week was helaas allesbehalve rustig; ik doel op de gebeurtenissen in het zuiden aan de Gazastrook. Maar nu is het weer rustig, overal is de dagelijkse sleur weer terug. Daar zijn wij heel goed in, in het snel omschakelen naar de dagelijkse routine. Het maakt niet uit wat er daarvóór is gebeurd. Kunt u zich een ander land voorstellen waar twee dagen geleden nog bijna 130 raketten en mortiergranaten zijn afgeschoten, en waar de burgers vandaag weer met hun dagelijkse bezigheden verdergaan?

Een vergelijkbare vraag stelde ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley aan andere landen op de zitting van de Veiligheidsraad. Ze vroeg welk land het op zich laten zitten dat 70 raketten op zijn grondgebied en op zijn burgers zouden worden afgevuurd. Is er zo’n land? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Desondanks besloot de Veiligheidsraad, tegen het voorstel van de VS te stemmen. De schuld daarvoor lag bij Koeweit, die het voorstel geblokkeerd had. Wat een verrassing. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat de wereld daardoor eigenlijk officieel deze raketaanval tegen de burgerbevolking duldt. Wat voor een zin heeft die Veiligheidsraad, de VN, wanneer ze enkele van hun lidstaten het praktisch onmogelijk maken om logische beslissingen te nemen. Datzelfde Koeweit zou er onmiddellijk bij zijn als het erom ging Israël te veroordelen voor het verdedigen van zijn grenzen. We leven in een rare wereld, denk ik soms.

Gisteren in Jeruzalem: Reclame voor de dansvoorstellling Bodies in Urban Spaces (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wie gisteren door Jeruzalem wandelde, werd vast verrast toen ze plotseling mensen in de meest ongewone standen en situaties zagen, zoals op deze foto. Leden van een dansgroep maakten reclame voor voor hun uitvoering Bodies in Urban Spaces van de Oostenrijkse kunstenaar Wili Dorner, in het kader van het Israel Festival, dat momenteel in Jeruzalem plaatsvindt. U ziet dat er hier bij ons veel meer gebeurt dan wat u wellicht via de media hoort of ziet.

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.