Zijn we getuige van de doodstrijd van Israëls links?

donderdag 31 mei 2018 |  Tsvi Sadan
Twee recente gebeurtenissen maken duidelijk waarom de Israëlische linkse partijen stervende zijn, en waarom, als gevolg daarvan, de rechtse Likoedpartij van Benjamin Netanyahu blijft winnen. Er zijn boeken volgeschreven over de stervende linkse beweging van Israël.

Tzvia Greenfield, die hoewel zij een orthodoxe Jodin is, drie maanden lid was van de Knesset voor de extreem-linkse Meretz-partij, weet een en ander van Israëls linkse partijen. In haar boek Crushing: The Story of the Collapse of the Israeli Left (Verbrijzeling: Het verhaal van de ineenstorting van Israëlisch links), zegt ze dat links irrelevant werd, op zijn best, zodra het begon te pleiten voor het 'loslaten van het zionistische project, samen met het veranderen van Israël van een Joodse Staat in een egalitaire Staat'. Dit, zegt ze, kan gebeuren met een volk dat 'een kudde levende doden is geworden... ze struikelen in het duister, bewegen hun handen en voeten, laten hun stemmen horen, maar hun acties zijn doelloos. Met de kleine kracht die nog in hen zit, worstelen ze verder, zoekend waarheen ze moeten gaan en waarom.'

Begrijp me nu niet verkeerd. Ik wens niet de dood van het Israëlische zionistische links. De Arbeidspartij heeft veel te bieden, als het alleen maar weer bij zinnen zou komen; en het is niet zo dat onze socialisten het niet proberen. De verkiezing van Avi Gabai (foto) als leider van deze partij was een leuke poging. Maar Gabai, een voormalig lid van de centrum-rechtse partij Koelanoe en een multimiljonair die zijn fortuin heeft verdiend op manieren die ver verwijderd zijn van elk socialistisch ideaal, zegt nergens iets over. Hij is evenmin bereid actie te ondernemen tegen uitgesproken niet-zionistische leden van zijn Arbeidspartij.

Twee incidenten van de afgelopen week lijken Greenfield's stelling te bewijzen.
De eerste volgde op een artikel, gepubliceerd door senior lid van de Arbeidspartij Eitan Cabel, die opriep tot annexatie van de Joodse nederzettingenblokken op de Westelijke Jordaanoever. Hoewel dit lange tijd het standpunt van de Arbeidspartij is geweest, eisten de collega's van Cabel hij uit de partij wordt gegooid, in plaats van zijn voorstel serieus te overwegen.

Het tweede gelijktijdige incident vond plaats in de vorm van een Facebook post van Avigdor Feldman, een bekende en invloedrijke burgerrechten en mensenrechten advocaat. Feldman staat bekend als iemand die zegt wat hij denkt, ongeacht de gevolgen. Zijn openhartigheid, samen met het feit dat hij deel uitmaakt van Israëlisch links, maakt zijn post van een anekdote tot een manifest. Feldman is het beu dat Israëlisch links wordt afgebeeld als een 'vijfde colonne' en wil de verloren geloofwaardigheid van dit kamp herwinnen door een nieuwe linkse partij op te richten die zich niet zal schamen.

Deze partij, stelt Feldman, zal het glorieuze verleden van links volgen. 'We hebben onze eigen traditie, we hebben gevochten tegen de fascisten, we zijn vóór de Joden naar de concentratiekampen gestuurd (...) we hebben Rosa Luxemburg, Gramsci, Marcuse, Adorno, we zijn B'tselem, Yesh-Gvul, Hamoked, Yesh-din. [extreem linkse post-zionistische Israëlische NGO's] (...) Bibi maakt ons aan het lachen (...) wij zijn links, wij zijn linksen, ik ben de links, ik ben een leftie.'

En Feldman heeft gelijk, hij is de Israëlische linkerzijde, en daarom is de Israëlische linkerzijde stervende. Israëlische socialisten die droomden van en vochten voor een Joodse staat verlaten deze nieuwe post-Joodse linkerzijde die weinig of geen respect heeft voor de zionistische waarden die ze nog steeds koesteren. Dit nieuwe links verdient het om te sterven, en hoe eerder hoe beter.

Nu is het nog maar de vraag of het goede oude socialistische zionisme zich kan losmaken van Feldman en zijn vrienden, of dat het zal toelaten dat zij wat er over is van de eens zo formidabele partij van David Ben Goerion, Berl Katznelson, Golda Meir en Yitzchak Rabin, blijven vervuilen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.