Groeten uit Israël: Wie heeft deze ronde gewonnen?

Thursday, May 31, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wat mij betreft kan het de hele zomer zo blijven als nu. Op mijn traditionele wandeling naar kantoor was het aangenaam koel, zo rond de 17 graden. De lucht was heerlijk fris. Desondanks kon je voelen dat de zomer en de zomervakantie niet meer zo ver weg zijn. Dat merk ik thuis; onze jongste zoon hoeft nog maar een paar testen voor zijn eindexamen te doen, wat hij dan volgend jaar in klas 12 gaat afronden. Maar verder gaat hij wat minder vaak naar school, waar voor de twaalfdeklassers van dit jaar nu de eindronde begint.

En ook hier in de stad heerst er al een soort vakantiesfeer. We hebben hier heel veel toeristen. Op de Machane Jehoedamarkt hoor ik bijna dagelijks Duits spreken. De titelfoto hierboven is van gisteren, toen ik na mijn werk nog even over 'mijn' geliefde markt liep. Ik heb geprobeerd me even gauw om te schakelen tot toerist. Mooi dat ik in een stad ben, waar dat mogelijk is. Ik wandel graag door de straten van deze stad. Ziet u, ook al woon ik al zes jaar in Modi’in, ik zie Jeruzalem nog steeds als 'mijn' stad en mezelf als Jeruzalemmer. Dat is nou eenmaal zo.

En nu terug naar het weer voor vandaag, dat niet erg boeiend is, en dat is maar goed ook: Deels bewolkt, zonder belangrijke temperatuur­veranderingen. Tot rond de middag lichte regenbuien, vooral in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gezakt en staat nu op 213,44 meter onder de zeespiegel.

De 'ronde' in de Gazastrook is voorbij, we zijn weer terug in het normale leven. Ik vind het ergens wel grappig dat deze botsing met Hamas in de Gazastrook steeds 'ronde' wordt genoemd. Nu proberen de media uit te zoeken, wie ditmaal deze ronde heeft gewonnen. Alsof het om een sportwedstrijd ging. Beide partijen vonden dat ze zelf de laatste ronde gewonnen hadden, hoorde ik op de radio. Hoe zouden ze dat beslissen, vroeg ik me af. Eerst had je da spel van 'aanval en reactie op aanval-spel', elke 'zet' van de terroristen werd met een Israëlische 'zet' beantwoord. Beide partijen lijken dit spel te kennen. Het deed me denken, als ik deze wat eigenaardige vergelijking mag maken, aan 'Laurel en Hardy', in Nederland meer bekend als 'de Dikke en de Dunne'. Herinnert u zich hoe elk van beiden steeds weer op de reactie van de ander wachtte, als ze ruzie hadden? Aan het eind wist niemand meer wie er eigenlijk begonnen was.

Maar helaas is de realiteit alles behalve leuk. Men vraagt zich nu af wat die botsing van één dag nu eigenlijk heeft opgeleverd. Oké, we hebben weer een terreurtunnel vernietigd, en ook een paar installaties van de terroristen van Hamas. Meer meer ook niet. Hamas zal ook verder de vernietiging van Israël als doel hebben, de bewoners van de Gazastrook zullen blijven lijden onder de heerschappij van Hamas, en Israël zal ook in de toekomst wel verantwoordelijk worden gehouden voor de miserabele situatie in de Gazastrook, hoewel er in deze laatste 'ronde' zelfs in de Veiligheidsraad van de VN begrip was voor de situatie van Israël. En ook de speciale VN-afgevaardigde voor het Midden-Oosten veroordeelde de raketbeschietingen vanuit Gaza.

Zou er nu een rustige zomer komen, waarin we in alle rust naar het WK Voetbal kunnen kijken? Helaas hebben we ook in het noorden problemen. Maar vandaag is alvast rustig. En zo moet alsjeblieft het ook blijven.

Ik wens u een prachtige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.