VN-Veiligheidsraad bespreekt raketaanvallen uit Gaza

Wednesday, May 30, 2018 |  Redactie Israel Today
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt vandaag (woensdag) de laatste raketaanvallen van terroristen in de Gazastrook. De Verenigde Staten hadden via hun VN-ambassadrice Nikki Haley om de bijeenkomst verzocht.

Afbeelding: Nikki Haley bij de Veiligheidsraad in april 2017 (Archieffoto: Amerikaanse missie bij de VN / Flickr/Creative Commons)

Voor deze speciale zitting hebben de VS een ontwerp-verklaring opgesteld, waarin de Veiligheidsraad wordt opgeroepen 'de willekeurige raketaanvallen van Palestijnse militanten uit Gaza op Israël krachtig te veroordelen'.

Ook moet de Veiligheidsraad Hamas, de Islamitische Jihad en andere terroristische groeperingen oproepen een einde te maken aan alle gewelddadige activiteiten en provocerende acties, waaronder die bij het grenshek. Ook wordt van hen verlangd, dat ze niet langer burgers door hun daden in gevaar brengen.
Tijdens de vergadering zal de Veiligheidsraad kennis nemen van een verslag van de VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nikolai Mladenov.

De Amerikaanse VN-ambassadrice Nicki Haley zei gisteren: 'De laatste aanvallen vanuit Gaza waren de grootste die we sinds 2014 hebben gezien. Door Palestijnse militanten afgevuurde granaten troffen civiele gebouwen, waaronder een kleuterschool. De Veiligheidsraad moet verontwaardigd zijn en reageren op deze laatste golf van geweld, die tegen onschuldige Israëlische burgers is gericht. Het Palestijnse leiderschap moet ter verantwoording worden geroepen voor wat het in de Gazastrook toestaat.'

Oostenrijk veroordeelt raketaanvallen vanuit de Gazastrook
Gisteren heeft Oostenrijk de aanvallen met mortiergranaten en raketten op het zuiden van Israël veroordeeld. 'Aanvallen met mortiergranaten op kleuterscholen en de Israëlische burgerbevolking zijn zeker niet de manier om enig problemen in Gaza op te lossen en moeten onmiddellijk worden gestopt,' zei een woordvoerder van de Oostenrijkse regering. Hij benadrukte ook dat Oostenrijk zich volledig inzet voor de veiligheid van Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.