Wapenstilstand zonder gezichtsverlies voor Hamas?

Wednesday, May 30, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger heeft als reactie op de beschietingen sinds gisteren in totaal 65 doelen in Gaza aangevallen. Een woordvoerder van het leger zei dat er geen belangstelling is voor een verdere escalatie van de situatie. Het is rustig sinds 5 uur vanochtend, er is geen raketbeschieting meer geweest.

Afbeelding: Israëlische soldaten aan de grens met Gaza (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gisteravond waren er berichten dat Hamas en de Islamitische Jihad een wapenstilstand met Israël waren overeengekomen. Maar aan Israëlische kant was daar niets van bekend. Aangenomen wordt dat Hamas en Jihad de indruk wilden wekken dat er in het conflict met Israël een 'onbesliste situatie' was bereikt, alsof de terreurorganisaties met het beschieten van Israëlische plaatsen iets hadden bereikt dat het Israëlische leger tot herbezinning zou dwingen.

Maar volgens een bericht van het nieuwsportaal Ynet was dit geen wapenstilstand, maar slechts een overeenkomst tussen de terroristen en de Egyptenaren, waarin ze verklaarden eenzijdig te stoppen met de beschietingen van Israël, in de hoop dat Israël zou handelen volgens de formule 'Rust voor rust'.

Israël was gisteren niet bereid om enige overeenkomst te sluiten met Hamas of de Islamitische Jihad zolang nog geschoten werd. Als de beschieting vanuit Gaza zou ophouden, dan zou ook Israël de Gazastrook niet meer aanvallen. Dat hoorde men niet graag in de Gazastrook, wat de reden was voor de beschieting na de 'aankondiging' van de wapenstilstand van gisteravond.

Momenteel is het nog rustig. In de Gazastrook lijkt men minder hoog van de toren te blazen, na de aankondiging van een wapen­stilstands­overeenkomst met Israël, die niet bestond. Maar het is toch zo eenvoudig: Geen raketten op Israël = Geen aanvallen in de Gazastrook.
Want Israël heeft er op dit moment geen belang bij om het gezag van Hamas over de Gazastrook te beëindigen, omdat er niemand is die het gezag kan overnemen. En anarchie in Gaza is het laatste waar Israël belang bij heeft. Daarom probeert het Israëlische leger altijd de terroristische organisaties mogelijk te maken een einde te maken aan de escalatie, zonder te moeten toegeven dat zij de verliezers waren van de laatste ronde van geweld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.