130 raketten en mortier­granaten in één dag

Wednesday, May 30, 2018 |  Redactie Israel Today
♦ Binnen een etmaal 130 raketten en mortiergranaten,
♦ Granaten en reacties van IDF wisselden elkaar af,
♦ Raketafweersysteem onderschept meeste raketten,
♦ Meerdere inslagen veroorzaakten schade,
♦ Zes Israëli's licht gewond door raketsplinters.

Er hadden hier kinderen kunnen staan. De plaats inslag van de raket in het Netivot stadion (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gisteren regende het mortiergranaten en raketten uit de Gazastrook. De hele dag klonken er raket­waarschuwingen in de dorpen van de westelijke Negev. De eerste "Rode Waarschuwing" vond gisteren om 7 uur plaats. De dag begon met 27 mortierrondes die van Gaza naar Israël werden neergeschoten.
Maar dit was nog maar het begin van de meest turbulente dag sinds de Gaza-oorlog, bijna precies vier jaar geleden. Tot woensdagochtend 5 uur werden niet minder dan 130 raketten en mortiergranaten afgevuurd op Israëlische locaties in de westelijke Negev.

Elke beschieting vanuit de Gazastrook wordt beantwoord met een aanval van het Israëlische leger, wat weer een nieuwe raketaanval vanuit de Gazastrook tot gevolg heeft. En dat ging almaar door. Het leek alsof elke kant het laatste woord wilde hebben.

De meeste raketten en mortierraketten konden door de Iron Dome onderschept worden, maar niet allemaal. Zo werd een huis in een kibboets getroffen. Als door een wonder waren de bewoners ten tijde van de inslag niet thuis.
Ook in Netivot explodeerde een raket en veroorzaakte een krater in het voetbalveld (foto boven). Als dit iets eerder was gebeurd, op een moment dat er nog kinderen op het veld speelden, had het een tragedie kunnen zijn. Ook werd, zoals we gisteren berichtten, de speelplaats van een kleuterschool getroffen door een granaat.

Gaza zet Gaza in het donker
Een andere raket trof een onbedoeld doel: een van de hoogspanningsleidingen, waarlangs Israël de Gazastrook de meeste elektriciteit levert. Door de schade aan de leidingen heeft een groot deel van de Gazastrook nu helemaal geen elektriciteit meer ('normaal' was er een aantal uren per dag elektriciteit). Ongetwijfeld zullen de Palestijnen Israël de schuld geven van deze situatie.
De Israëlische regering heeft de Israëlische Elektriciteits­maatschappij opdracht gegeven de hoogspanningsleiding te repareren, maar pas nadat het huidige geweld voorbij is, om niet de levens van de arbeiders in gevaar te brengen.

Volgens berichten raakten zes Israëli's licht gewond bij de aanvallen vanuit de Gazastrook, onder wie drie soldaten. Zij werden verwond door splinters toen een raket in het distrct Eshkol explodeerde.

Vandaag werden de inwoners van het zuiden opgeroepen om hun dagelijks leven te volgen. Ook in kleuterscholen en scholen wordt weer les gegeven. Men moet echter bijeenkomsten van veel mensen vermijden en niet verder dan 15 seconden van een beveiligde ruimte verwijderd zijn.

Ook onze blogger Chananja Naftali is als reservist opgeroepen naar de Gazastrook en geeft uitleg over de situatie en over de pogingen van Hamas het grenshek te doorbreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.