Groeten uit Israël: in 15 seconden naar de schuilplaats

Wednesday, May 30, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

We leven in een buitengewone werkelijkheid. Daarginds vliegen je de granaten en raketten om je hoofd, en hier bij ons is het een heel gewone dag. Nadat ik afgelopen nacht verschillende keren wakker werd doordat de app op mijn mobieltje me op volle geluidsterkte over elk raketalarm informeerde, heb ik dat ding stomweg uitgeschakeld. Ik wilde immers vanochtend uitgeslapen op kantoor verschijnen. Die luxe kennen de bewoners in het zuiden helaas niet. Zij werden in de loop van de nacht telkens weer door de sirenes uit hun slaap gerukt, als er een raket of een mortiergranaat vanuit de Gazastrook in hun richting werd afgeschoten. En daarvan kun je nu eenmaal niet het geluid uitschakelen, zoals ik met mijn mobieltje heb gedaan.

Vanmorgen vroeg heb ik mijn mobieltje en de alarm-app weer aangezet. Tot nog toe is het rustig gebleven. In de nieuwsberichten hoorde je steeds het woord ‘wapenstilstand’. Maar daar hadden ze het gisteravond ook over, en meteen daarna begon het weer. Niettemin staat men er in de dorpen in het zuiden op om normaal door te gaan. Scholen en kleuterscholen zijn open.
Onderweg naar Jeruzalem hoorde ik op de radio een interview met een kleuterleidster uit een kibboets in de beurt van de grens met de Gazastrook. Ze vroegen haar hoe ze zich voelde dat ze, ondanks de zeer onrustige nacht, vandaag in haar kleuterschool de kinderen weer moet verwelkomen.
Het dagelijks leven is belangrijk, zei ze, vooral voor de kleine kinderen, die natuurlijk ook iets van deze onaangename situatie mee zullen krijgen. Alle scholen en kleuterscholen in de buurt van de Gazastrook zijn tegen raketten en mortieren beveiligd. Wel maakt ze zich zorgen over de rit naar de kleuterschool toe. Want ieder moment kan er een raket neerkomen, zoals gisteren, toen er een mortiergranaat in de tuin van een gelukkig nog lege kleuterschool was geëxplodeerd. Ze voelde zich erg onzeker, zei ze. Maar ze heeft geen keus en moet zo meteen vertrekken. Per slot van rekening wachten de kinderen op haar.

Zoals deze kleuterjuf zijn er vast veel mensen die zich onzeker voelen en zich desondanks naar buiten toe gedragen alsof er niets aan de hand is, een gewone dag. Kun je aan zo’n situatie wennen? Het lijkt er wel op. We hebben ook geen andere keuze. Ook bij ons thuis in Modi’in zijn we ten tijde van de Gazaoorlog, bijna precies vier jaar geleden, gewoon doorgegaan met ons dagelijks leven, en dat terwijl en een paar maal afweerraketten van de Iron Dome vlak over onze tuin vlogen op jacht naar een raket uit de Gazastrook. We wachtten dan kort op de knal van de explosie en gingen dan verder met leven.

Afweerraket van de Iron Dome vlak boven onze tuin, vier jaar geleden

Zo leeft men ook nu in de buurt van de Gazastrook 'gewoon' door. Maar zo heel normaal is het nu ook weer niet. De burgers werden opgeroepen niet verder dan 15 seconden van een veilige ruimte te gaan. Want dat is de tijd die men heeft om zich voor een vanuit Gaza afgeschoten mortiergranaat of raket in veiligheid te brengen. Zo gaat dat dagelijks in het zuiden. Hebt u er wel eens over nagedacht wat je in 15 seconden kunt doen? Of hoe ver je kunt lopen?

15 seconden om jezelf in veiligheid te kunnen brengen. Dagelijks leven in het zuiden

En nu het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met hier en daar een lichte regenbui, voornamelijk in het noorden en aan de kust. In de bergen een verdere lichte temperatuur­daling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,425 meter onder de zeespiegel.

Het is heel prettig dat het wat koeler is geworden. Helaas is de hitte van de afgelopen dagen in de woningen blijven hangen, zodat we ook gisteren de airco aan moesten laten. Maar wat doet dat er toe. Het wordt zo meteen zomer.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle woensdag en een rustige en vreedzame dag zonder alarmen. Er is er al drie uur lang gene meer geweest. Dus, het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.