Wie zitten er achter de massale escalatie in Zuid-Israël?

Wednesday, May 30, 2018 |  Yochanan Visser
De Islamitische Jihad, een door Iran gesteunde Palestijnse terreurorganisatie, heeft dinsdagmorgen Zuid-Israël aangevallen door tussen de vijftig en de zestig mortiergranaten af te schieten op Israëlische steden en gemeenschappen in wat de ‘Gazagordel’ wordt genoemd.

Hamas erkende later dat het de aanval had goedgekeurd nadat een aantal van hun strijders de Israëlische stad Sderot maandagavond met zware machinegeweren had aangevallen.

Het Israëlische leger reageerde voor het eerst op de grootste aanval op Israël vanuit Gaza sinds de zomeroorlog van 2014 met tankbeschietingen, gericht op Hamas-posities nabij de grens met Gaza.
Deze beperkte respons veroorzaakte woede bij burgemeester Alon Davidi en bewoners van de Israëlische stad Sderot. Zij riepen op tot een grootschalig IDF-offensief om een eind te maken aan Hamas en de andere Palestijnse terreurorganisaties in de Gazastrook.
De Islamitische Jihad eiste in de loop van dinsdag de verantwoordelijkheid op voor het massale mortiervuur, bedoeld om Israëlische burgers op weg naar hun werk en naar school te treffen.
Hamas en de Islamitische Jihad zijn ook begonnen met het evacueren van militaire bases en installaties in Gaza in afwachting van de Israëlische vergelding.

Kort na de middag van dinsdag vielen Israëlische-gevechtsvliegtuigen een groot aantal doelwitten van de Islamitische Jihad aan in Gaza. Ondertussen legde de Israëlische premier Benyamin Netanyahu een verband tussen de aanval van dinsdagochtend met de situatie in Syrië, waar de door Iran gesteunde pro-Assadcoalitie een kamp probeert op te zetten in de buurt van de Israëlische grens op de Golanhoogten.
‘Israël zal een zware prijs eisen van iedereen die het probeert aan te vallen, en wij zien het als Hamas’ verantwoordelijkheid om dergelijke aanvallen tegen ons te voorkomen,’ zei Netanyahu na het leiden van een noodsituatie-bijeenkomst op zijn kantoor.
Netanyahu herhaalde dat Israël niet akkoord zou gaan met een bufferzone langs de Israëlisch-Syrische grens die vrij is van door Iran gesteunde troepen, en eiste opnieuw een volledige terugtrekking van door Iran gesteunde milities en de Quds-troepenmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde uit Syrië.

Intussen heeft de IAF ook een terreurtunnel van Hamas vernietigd. De woordvoerder van de IDF zei dat de tunnel van Gaza via Egypte naar Zuid-Israël liep, en dat Hamas van plan was om het te gebruiken om wapens uit Egypte te smokkelen en om Israël aan te vallen.

Nieuwe reeks granaatbeschietingen
Kort na de reeks Israëlische luchtaanvallen in Gaza vuurden Hamas en de Islamitische Jihad een tweede spervuur van mortiergranaten en raketten af op Zuid-Israël. Enkele raketten drongen daarbij tot 25 kilometer de Joodse Staat binnen.
Het afweersysteem Iron Dome onderschepte verschillende raketten boven de Israëlische stad Ashkelon, terwijl Ofakim, een stad twintig kilometer ten westen van Be'er Sheva, ook het doelwit was van – volgens de IDF – Iraanse raketten. ‘De Palestijnse Islamitische Jihad gebruikte vandaag wapens van Iraanse makelij,’ aldus de IDF in een verklaring, waarbij het benadrukte dat de organisatie geworteld is in ‘Iraanse ideologie’.

De aanvallen op Zuid-Israël waren in feite weer een Iraanse poging om een nieuwe oorlog te ontketenen aan de zuidelijke grens, na de mislukte pogingen van de afgelopen zeven weken om Israël vanuit Gaza binnen te dringen. De zogenaamde ‘Mars van Terugkeer’ was gefinancierd met Iraans geld, zoals Hamas eerder bekend maakte.
De Islamitische Jihad krijgt zijn opdrachten van Qassem Soleimani, de bevelhebber van de Quds-Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, terwijl Hamas in oktober vorig jaar de banden met het islamitische regime in Teheran hernieuwde.
Het voorwendsel voor de aanval van de Islamitische Jihad op Israël was de liquidatie van drie islamitische Jihadisten die eerder deze week Israël probeerden binnen te komen vanuit de Rafah regio.

Inmiddels is het echter duidelijk dat de Iraniërs de druk op Israël willen blijven handhaven door het land van verschillende kanten aan te vallen.
Op 10 mei viel Iran Israël rechtstreeks aan door 32 raketten richten Noord-Israël te lanceren. Dit leidde tot een massale reactie van Israël, dat vervolgens meer dan vijftig Iraanse doelen in Syrië heeft vernietigd.
De aanval van de Islamitische Jihad op Zuid-Israël kwam minder dan een dag nadat Israël en Rusland naar verluidt overeenstemming hadden bereikt over de aanwezigheid van door Iran gesteunde troepen op de Golanhoogten nabij de Israëlische grens.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov verteldemaandag in Moskou aan verslaggevers dat zijn regering wil dat het Syrische leger het grensgebied met Israël en Jordanië opnieuw verovert. Hij riep alle buitenlandse troepen, inclusief de Iraniërs, op Syrië te verlaten.
Het probleem met dit idee is dat Hezbollah en andere groepen sjiitische strijders onderdeel zijn geworden van het Syrische leger, nadat soennitische dienstplichtigen weigerden voor de Syrische dictator te vechten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.