Weer raketten uit Gaza na Israëlische vergeldingsactie

dinsdag 29 mei 2018 |  Redactie Israel Today
Na de zwaarste beschietingen vanuit de Gazastrook sinds de Gaza-oorlog van 2014, waarbij dinsdagochtend 28 mortiergranaten in de richting van Israëlische plaatsen in het grensgebied met de Gazastrook zijn afgevuurd, reageert het Israëlische leger nu met een reeks aanvallen op doelwitten van de Islamitische Jihad en Hamas in de Gazastrook.

Afbeelding: Rook stijgt op boven de Gazastrook na Israëlische luchtaanvallen (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Israëlische aanvallen begonnen na afloop van de beraadslagingen op het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie in Tel Aviv. Premier Benjamin Netanyahu zei eerder tijdens de Galilea-conferentie in in Ma'alot-Tarshiha: 'Israël neemt de aanvallen van Hamas en de Islamitische Jihad op zijn nederzettingen zeer serieus. Tzahal (Israëlisch leger) zal krachtig optreden tegen deze aanvallen. Israël zal een hoge prijs eisen en beschouwt Hamas als verantwoordelijk.

Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vielen onder andere een trainingskamp van Jihad in Gaza aan. Ook werd rook gezien in de buurt van de stad Deir al-Balah. Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat de hoorbare explosies te maken hadden met de Israëlische aanvallen.

Een woordvoerder van Hamas zei over de Israëlische reactie: 'Israël zal er niet in slagen de regels van het conflict te veranderen en ter plaatse een nieuwe situatie te scheppen. Het verzet in Gaza behoudt zich het recht voor om te reageren in overeenstemming met de belangen van onze bevolking, wat niets met zwakte te maken heeft.'

Het raketafweersysteem Iron Dome in het grensgebied met de Gazastrook (foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Bij de granaatbeschieting vanuit de Gazastrook vanochtend vroeg is volgens berichten een Israëli licht gewond geraakt. Hij meldde zich met splinters in zijn schouder in het Sorokaziekenhuis in Be'er Sheva.

Tweede reeks raketten uit de Gazastrook
Terwijl het Israëlische leger dinsdagmiddag doelen van Hamas en de Islamitische Jihad in de Gazastrook aanvalt, worden weer mortiergranaten afgeschoten en klinken weer de sirenes in het grensgebied met Gaza.

Afbeelding: Een Israëlische soldaat zoekt bescherming tijdens een raketalarm (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Volgens berichten in de media klonk minstens rond 2:52 uur lokale tijd tienmaal het raketalarm 'Code Rood' in het district Sha'ar HaNegev. Kort daarna klonken de sirenes ook op het industriegebied van Ashkelon en in Sderot. Het afweersysteem Iron Dome zou een deel van de mortiergranaten hebben onderschept die vanmiddag uit de Gazastrook waren afgevuurd. Er was geen schade of letsel.
De inwoners van de dorpen in de buurt van de Gazastrook werd gevraagd naar de beveiligde ruimten te gaan. Het Zikim-strand in Ashkelon is ontruimd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.