Groeten uit Israël: Geen file, als je er maar voor betaalt

Tuesday, May 29, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezer,

Omdat ik vanmorgen met de auto naar de werkplaats in Rishon LeZion moest voor de jaarlijkse controle, heb ik mijn dochter verrast. In plaats van haar naar het station te rijden, heb ik haar direct voor de toegangspoort van haar basis in Tel Aviv afgezet. Dit was een meer dan aangename verrassing voor mijn dochter, die toen, in plaats van naar de trein te rennen, in de auto achterover kon leunen en zich ontspannen. Het was pas 6 uur, maar ondanks het vroege uur was er net zo veel verkeer op straat als midden op de dag. Dus ik ben niet de enige die vroeg opstaat, dacht ik bij mezelf.

Wie 's ochtends op weg naar Tel Aviv haast heeft, kan als het verkeer te druk is gebruik maken van de zogenaamde 'snelle rijstrook'. Die werd een paar jaar geleden aangelegd en maakt het bestuurders mogelijk, gewoon om de file heen te rijden. Dat mag je natuurlijk niet gratis, want dan zou iedereen uitwijken naar deze rijstrook en zou het congestieprobleem niet worden opgelost. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de lengte van de file. Hoe langer die is, hoe duurder het is om op de snelle rijstrook te rijden. De actuele prijs staat vermeld op de website van de beheerders van de 'snelle rijstrook'. Terwijl ik deze regels schrijf, kost het plezier om de file te vermijden 59 Shekel, ongeveer 14 Euro, niet goedkoop, maar als je haast hebt ...

Bovendien is er een 'Catch', als er ten minste drie mensen in een auto zitten, is de rit op de 'snelle rijstrook' gratis! Daarom probeert onze oudste zoon altijd enkele medereizigers te krijgen voor de reis naar de basis. Een goede zaak, ze willen het aantal auto's op de weg te verminderen. Er zijn veel 'WhatsApp groepen', waarin gemeenschappelijke uitstapjes naar het werk worden georganiseerd.

De 'snelle rijstrook' (fast lane), gewoon de file voorbijrijden.

Vanochtend was de file nog niet zo lang, voor het gebruik van de 'fast lane' werd slechts 7 shekel gevraagd, 1,70 euro. Ik ben gewoon doorgereden en kon mijn dochter op tijd afzetten.

En dan was er nog een raketalarm rond de Gazastrook, zoals je hier op de afbeelding kunt zien. Aanvankelijk werd gedacht dat dit zeker weer een vals alarm zou zijn. Maar kort daarna werd gemeld dat de bewoners explosies hadden gehoord. Ook de ritten van schoolbussen werden onderbroken. Eigenlijk was niemand verrast dat er blijkbaar weer een aanval vanuit de Gazastrook was. Jihad had immers ook gedreigd, wraak te nemen op de dood van drie van zijn mannen. In ons nieuws meer over wat er vanochtend in het grensgebied met de Gazastrook is gebeurd.

Nu zit ik in de garage te wachten tot mijn auto klaar is. De wachtkamer is tot die tijd mijn kantoor.

De televisie blijft verslag doen van de gebeurtenissen van vanochtend, terwijl tegelijk het dagelijks leven doorgaat. Niemand hier in de wachtkamer lijkt zich daar grote zorgen over te maken. Helaas zijn we gewend geraakt aan deze realiteit. Het leven gaat verder en ik wacht op mijn auto.


Er is ook een TV met het nieuws in de wachtkamer van de garage.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Hhet is wat afgekoeld, de lucht was vanochtend vroeg grijs. Van mij mag het zo blijven.
Het is gedeeltelijk bewolkt met een verdere daling van de temperaturen, die een beetje te koud zal zijn voor het seizoen. Mogelijkheid af en toe regenbuien en onweer. In de oostelijke wadi's bestaat het gevaar van blikseminslag. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, bij de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. De waterstand van het meer van Galilea is onveranderd en ligt nu 213,425 m onder de zeespiegel.

Ik hoop dat de situatie in het zuiden niet verslechtert. Maar hoe deze hele situatie kan worden opgelost, zou ik op dit moment niet weten. Ik wens u dus een prettige en rustige dinsdag. Het g u goed.

Shalom uit Jeruzalem, sorry, ik bedoel uit Rishon LeZion!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.