Israël bouwt zeebarrière bij noordelijke Gazastrook

Monday, May 28, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische Ministerie van Defensie is zondag begonnen met de bouw van de eerste zeebarrière ter wereld. De barrière zal wordt in de zee aan de noordelijke grens met Gaza opgebouwd en is bedoeld om te voorkomen dat terroristen uit de Gazastrook over de zee Israël binnendringen.

Afbeelding: Aanleg van de zeebarrière aan de grens met de Gazastrook (foto: Israëlisch ministerie van Defensie)

Deze zeebarrière wordt gebouwd bij het Zikim strand, vlakbij de grens met Gaza. Het besluit om de barrière te bouwen kwam nadat terroristen van Hamas Israël via de zee binnenvielen om een terroristische aanslag uit te voeren in de Gaza-oorlog van 2014. Vervolgens werd onder water een sensorsysteem geplaatst, waardoor de Israëlische veiligheidstroepen duikers en zwemmers konden detecteren. De nieuwe barrière vormt een aanvulling op deze sensoren en is ontworpen om het terroristen onmogelijk te maken Israël vanaf de zee te bereiken.

De barrière bestaat uit drie delen: Een deel onder water, een ander deel van stenen en een derde deel bestaand uit een hekwerk. De hele barrière zal worden omgeven door een ander versterkt hek. De nieuwe zeebarrière is de natuurlijke voortzetting van de 64 kilometer lange ondergrondse barrière die langs de Gazastrook wordt aangelegd.

Stenen voor de nieuwe barrière tegen terroristen (Foro: Israëlisch Ministerie van Defensie)

Minister van Defensie Avigdor Liberman zei in een verklaring dat de barrière Hamas het 'strategisch vermogen' zou ontnemen om de zee te gebruiken voor infiltratie in Israël.
'Vandaag zijn we begonnen met de bouw van een zeebarrière die uniek is in de wereld en die het onmogelijk maakt vanuit Gaza over zee Israël binnen te sluipen', vervolgde Lieberman. 'Dit is weer een tegenslag voor Hamas, dat nu weer een strategische mogelijkheid heeft verloren waarin het enorme bedragen heeft geïnvesteerd. We zullen alles in het werk blijven stellen om de burgers van Israël te beschermen.'

De afgelopen jaren heeft Hamas veel geld geïnvesteerd in zijn 'zeemacht', die bestaat uit honderden maritieme detachementen die heel vaak trainen op de stranden van de Gazastrook en zijn uitgerust met zeer geavanceerde duikapparatuur. Hamas heeft ook gevechtstechnieken ontwikkeld om de onderwatersensoren van het Israëlische leger te omzeilen. De nieuwe zeebarrière moet een einde maken aan de pogingen van Hamas om Israël via de zee binnen te dringen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.