300 brandende vliegers - 300 hectare verbrande velden

maandag 28 mei 2018 |  Redactie Israel Today
Op vrijdag 13 april begon een nieuwe periode in de strijd tussen de terroristen in de Gazastrook en Israël. Op die dag werden voor het eerst brandende vliegers vanuit de Gazastrook naar de velden van Israëlische boeren vlakbij de grens gevlogen. Toen ze landden, staken ze de akkers in brand, vooral de tarwevelden.

Aanvankelijk werd het nauwelijks opgemerkt, maar toen steeds meer graanvelden werden verbrand en de bestaansmiddelen van Israëlische boeren werden bedreigd, werd duidelijk dat dit een nieuwe vorm van terreur was.

Sinds deze vrijdag in april zijn ongeveer 300 van deze 'branddraken' over de Israëlische velden gevlogen en maar liefst 300 hectare landbouwgrond verbrand. Gemiddeld moet de brandweer drie keer per week uitrukken om de branden te blussen. De schade is enorm. Niet alleen voor de boeren, die miljoenen schade hebben geleden door het verlies van de tarweoogst, maar ook voor de natuur zijn de brandende vliegers een ramp. Zo is van het populaire Be'eri-krater ongeveer 70 procent van het gebied verbrand. Wat in de winter nog bloeide is nu alleen nog maar zwart.

Be'eri, in de winter en nu.

Maar het brandde niet alleen in Be'eri. De brandende vliegers hebben branden veroorzaakt op Israëlische velden langs de hele grens. Het Israëlische leger probeert deze nieuwe terreur al enige tijd te bestrijden met een speciale drone. Deze drones zijn in staat om de vliegers te vangen en naar de grond te brengen, waar de veiligheidstroepen het aan de vlieger vastzittende brandende voorwerp kunnen blussen.

Israëlische veiligheidstroepen met een door een drone onderschepte brandende vlieger uit de Gazastrook (foto: Hadas Parush/Flash90).

Ondanks de drones blijft de terreur met de brandende vliegers voortduren. Israël heeft al besloten om boeren te compenseren voor hun verliezen. Zij worden erkend als slachtoffers van terroristische aanslagen. Maar de Israëlische boeren willen nu nog een stap verder gaan en Hamas in de Gazastrook de oorlog verklaren. Gisteren hebben zij verklaard dat zij van plan zijn de Hamas-leiders Ismail Haniye en Yehiyeh Sinwar wegens oorlogsmisdaden bij het Internationaal Strafhof in Den Haag aan te klagen. Een week eerder hadden de Palestijnen nog verklaard Israël te zullen aanklagen voor de gebeurtenissen bij het grenshek van de Gazastrook in Den Haag.

Israëlische boeren willen Hamas onder andere aanklagen voor het overtreden van artikelen van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof, zoals het verbranden van landbouwgronden, de aanval op de grens van Israël, het misbruik van kinderen voor gevechtsdoeleinden en het gebruik van de bevolking als menselijke schilden.

De aanklacht zal worden ingediend met de hulp van de organisatie Shurat Hadin. De organisatie roept andere boeren en burgers op om deel te nemen aan de rechtszaak. 'Israël zal niet zwijgen,' zei de voorzitster van de organisatie, advocaat Nitsana Darshan-Leitner. 'De huidige situatie, waarin dagelijks velden en bossen in Israël worden verbrand door leden van terroristische organisaties, is onaanvaardbaar. Het kan niet zo zijn dat Hamas Israël beschuldigt van oorlogsmisdaden en tegelijkertijd de burgerbevolking en met name kinderen als menselijk schild gebruikt voor zijn terroristische activiteiten. Daarom vragen we het Internationaal Strafhof in Den Haag om Hamas te veroordelen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.