Gij zult niet doden. Punt. Of gaat het om iets anders?

Monday, May 28, 2018 |  Tsvi Sadan
De zogenaamde 'demonstraties' aan de grens tussen Israël en Gaza zijn een andere vorm van militaire tactiek die in de algehele Palestijnse oorlog tegen Israël wordt gebruikt.

De 60 Gazanen, die omkwamen bij het doorknippen van het grenshek, waren geen asielzoekers of werkzoekenden. Hun opdracht was dezelfde als die van een militaire voorhoede. Ze moesten de barrières van de vijand doorbreken ter voorbereiding op een frontale aanval. Het ter discussie stellen van de noodzaak om deze voorhoede-troepen te doden, komt neer op het aanvechten van het recht van het leger om al zijn vijanden uit te schakelen.

Maar dat is precies wat veel Israëli's nu zeggen; de duidelijkste stem onder hen is misschien wel Ruchama Weiss. In haar column schreef ze op 18 mei 'Onze morele woestijn in Gaza: Dit is niet mijn religie'; Weiss beschuldigt Israël van moord wegens het doden van de vijanden van Israël. Weiss - een lerares, schrijfster en columniste voor het dagblad Yediot Achronot - klinkt net als de religieuze Joden die J Street toejuichen en applaudisseren voor Rabbis voor de Mensenrechten-groepen, die zich haasten om Israël te veroordelen voor wat zij als misdaden tegen de menselijkheid beschouwen.

Wiess begint haar tirade met de bewering dat Israël een fascistische staat is, een staat die zijn burgers leert dat liefde voor het eigen land belangrijker is dan mensenlevens. Ze leerde dat uit een slogan die ze in haar jeugd hoorde, dat het in het belang van Israël 'verboden is om van de Staat te ontvangen, je men alleen maar geven'. Wiess maakt van deze slogan, die klinkt als JFK's onsterfelijke uitspraak 'vraag niet wat uw land voor u kan doen...', een fascistische gemoedstoestand die de existentiële angst van Israël uitdrukt. Om hun angst voor de dood te overwinnen, schrijft ze, streven Israëli's ernaar deel uit te maken van iets wat groter is dan zichzelf, iets dat niet zal sterven wanneer zij sterven. Volgens Weiss heeft dit bij de Israëli's een sadistische liefde voor het land teweeggebracht die hen in moorddadige fascisten heeft veranderd.

Daarom kon Weiss niet stoppen met huilen, ook al werden er Gazanen gedood toen die probeerden Israël met geweld binnen te dringen om het land te vernietigen. 'Ik raakte volledig uitgeput toen ik zag hoe Joodse soldaten mensen om het leven brachten (...) er zijn duizend goede redenen voor de moorden in Gaza en slechts één reden om ermee te stoppen: het is immoreel. Israël, zegt ze, heeft nagelaten om 'gij zult niet doden' een deel van zijn regeringsbeleid te maken. Het heeft vrede nooit al te serieus genomen. In haar fantasie denkt ze: als Israël simpelweg alle macht had gegeven aan de tien verstandigste, creatiefste vrouwen van het land, zou er al vrede zijn bereikt.

Weiss gebruikt pseudo-bijbelse morele begrippen om haar lelijke beschuldigingen te rechtvaardigen, net zoals anderen mensenrechten gebruiken om hun haat tegen Israël te rechtvaardigen. Maar net zoals beschuldigingen van genocide, apartheid of racisme een feitelijke onderbouwing missen, zo ook, valt de tirade van Weiss plat op zijn gezicht. In haar mannenhatende denkwijze veronderstelt Weiss, tegen alle beschikbare bewijzen in, dat de Israëlische mannen eenvoudigweg geen vrede willen. Ze veronderstelt ook, dat Hamas zijn handvest zou uitwissen, dat belooft Israël te vernietigen, als slechts tien Weis-achtige vrouwen hen zouden zeggen dat te doen.

Erger nog is haar veronderstelling dat 'gij zult niet doden' een algemeen bevel is. De onwaardige interpretatie van Weiss, die geen onderscheid maakt tussen moord en doden, maakt God, die ook beval dat 'de moordenaar ter dood moet worden gebracht', onvermijdelijk tot een moordenaar. En als God een moordenaar is, hoeveel te meer Israël. Zijn soldaten durven onschuldige demonstranten te vermoorden, wiens enige misdaad was dat ze probeerden, Hamas' droom te verwezenlijken, om de natie die ze moeten beschermen, te vernietigen,? De zieke redenering van Weiss is dan ook dezelfde als die van haar vijanden, die vrolijk delen in haar vrome mening dat als een moordenaar, Israël moet worden gedood.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.