Groeten uit Israël: Nieuwe tramlijn naar het stadion

Monday, May 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Als ik het weerbericht van vandaag lees, kan ik nauwelijks geloven dat het al eind mei is. De zomer begint over ruim drie weken, maar vandaag zal het in enkele delen van het land regenen en donderen. Zelfs voor plotselinge overstromingen in de woestijn wordt vandaag gewaarschuwd. Juist daar waar het het warmst is, wordt vandaag regen verwacht. Het gaat om de Dode Zee, Be'er Sheva en Eilat, waar de temperaturen vanmiddag naar verwachting de 37 graden zullen bereiken. Oh ja, hier in Jeruzalem kan het vandaag regenen, maar met een maximum­temperatuur van 28 graden zal het aanzienlijk 'koeler' zijn dan in Eilat of aan de Dode Zee.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. In het oosten en zuiden regenbuien met onweer, gevaar voor plotse overstromingen in de oostelijke en zuidelijke wadi's. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, bij de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is drie centimeter gedaald en ligt nu-213,42 meter onder de zeespiegel.

Ik wandel graag door de stad. Elke ochtend doe ik dat, ik ga van het centrale busstation naar onze redactie in het centrum van de stad. Ook wanneer ik de tram hoor naderen, word ik niet zwak en ga ik te voet verder. Waar ik het meest van houd, is de Machane Yehuda-markt. Rond deze tijd, om 7 uur, bereiden ze zich daar altijd voor op de nieuwe dag.

Vanochtend om 7 uur op de Machane Jehoeda Markt, een nieuwe dag begint (Foto: Dov Eilon)

Er komt een nieuwe tramlijn hier in Jeruzalem, hoorde ik vanochtend in het ochtendnieuws op de radio. Ze werken nu aan de nieuwe lijn, de groene lijn. Deze zal de bestaande rode lijn aanvullen en rijden van de Universiteit op de Skopusberg naar Gilo. De route gaat langs het nieuwe treinstation en de Givat Ran Campus en verder naar Malcha en vervolgens naar het stadsdeel Gilo. Daarna zal nog een uitbreiding volgen, die naar het bedrijventerrein in de wijk Talpiot gaat. Een brochure over de nieuwe lijn is hier beschikbaar.

De groene lijn

Vervolgens werd gemeld dat de nieuwe lijn over zes jaar in gebruik zou worden genomen. Ik kon het niet laten om te lachen. Ik herinnerde me hoe lang ze aan de eerste lijn werkten, wat een chaos er was in de stad die ondernemers in de binnenstad op de rand van wanhoop en faillissement bracht. Het duurde allemaal veel langer dan gepland. Dat is altijd het geval, en niet alleen hier, als ik kort de nieuwe en bijna oude luchthaven van Berlijn mag noemen.

Jeruzalem is nu, zoals u kunt zien in de video hieronder, een enorme bouwplaats. Wat ook heel interessant is, is wat er onder de stad gebeurt. Daar wordt een tunnel gegraven die de ingang van Jeruzalem van de Snarenbrug tot de Agrippasstraat zal vervangen. Bovenop komt ruimte voor de tram en nieuwe hoogbouw met kantoren en winkels. Dit alles in het kader van het enorme Jerusalem Gateway Project, waarvan ik u al eerder op de hoogte had gesteld.

In het Hebreeuws, maar interessant om te zien: Verslag van de tunnelbouw in het centrum van Jeruzalem.

Ik ben er dus bijna zeker van dat het minstens tien jaar zal duren voordat ik de tram naar het stadion in Malcha kan nemen om daar een wedstrijd te kijken. Overigens zal er binnenkort een voetbalwedstrijd plaatsvinden tussen Israël en Argentinië. De Argentijnen hebben zich niet laten beïnvloeden door de BDS-beweging. Een tramverbinding met het stadion zou het voor fans veel makkelijker maken om naar een wedstrijd te gaan. Tot nu toe is er altijd een verkeerschaos geweest als er een belangrijke wedstrijd komt. Dus als je Messi van dichtbij wilt bewonderen, moet je tevreden zijn met een bus naar het stadion. De tram is nog steeds toekomstmuziek. Er zijn overigens nog kaartjes voor de wedstrijd, voor het geval dat een van jullie in Jeruzalem is en Israël in de wedstrijd wil aanmodigen.

In1998 waren de Argentijnen voor de laatste keer in Jeruzalem en verloren met 1-2 van gastheer Israël.

Dit waren enkele regels over de tram en de toekomstplannen voor Jeruzalem. En dat komt alleen omdat ik vanmorgen naar de radio heb geluisterd. Ik vraag me af waar ik morgen met jullie over ga praten. Nu wens ik u een fijne maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.